Autor: ITuudised.ee • 27. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaljulaid: ma ei tundnud tehnoloogiat, aga õppisin ära

Foto: Raigo Pajula (Vabariigi Presidendi Kantselei)
President Kersti Kaljulaid meenutas venekeelsel ideekonverentsil TEDxLasnamäe oma tööd telekomiseadmete müüjana, millest ta alguses suurt midagi ei teadnud.

Eesti krooni tulles oli Kaljulaidi õpitud eriala ehk bioloogia palgatase väiksem kui tema kahe lapse lasteaiatasu. „Tuli hakata lisaks oma haridusele kasutama muid isikuomadusi. Mina töötasin eraettevõtluses, müüsin telekommunikatsiooniseadmeid,“ viitas ta telefonikeskjaamade müügitööle tehnoloogiafirmades Haberst, Uninet ja Eesti Telefon.

„Muidugi ma ei teadnud sellest tehnoloogiast, mida ma müüsin, alguses midagi. Aga mis see siis ära ei ole, loed ja õpid,“ rääkis Kaljulaid.

Samal põhimõttel liikus ta edasi pangandusse. „Kui ise ei jaksa, siis käid kuulad mõne telekommunikatsiooniala kursuse TTÜs või teed magistrikraadi TTÜs ärijuhtimises,“ märkis ta.

Kaljulaid nimetas oma tööelu juhtmõtteks usaldada teiste usaldust, aga teha omalt poolt tööd nagu jaksad, et seda usaldust õigustada. „Mitte karta, et ma ei saa hakkama, vaid teha tööd selle nimel, et saada,“ lisas ta.

Presidendi sõnul võib Eestis igaühest saada keegi, kui ta õpib ja kui ta julgeb. „Haridus, mille me saame Lasnamäel või Mustamäel, viib meid täpselt sinnasamma, kuhu viib haridus Inglise kolledžist või Prantsuse lütseumist – ikka Tartu ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli,“ kinnitas ta.

Rahvusvaheline konverentsiformaat TED on lühend inglisekeelsetest sõnadest tehnoloogia, meelelahutus ja disain. Viiendat aastat toimunud TEDxLasnamäel esineti vene keeles sünkroontõlkega eesti keelde.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755