Autor: ITuudised.ee • 2. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõte võitis Euroopa Liidu kaitsevaldkonna teadusarendusprojektide konkursi

Cybernetica AS juhatuse liige Oliver Väärtnõu
Foto: EKTK
Euroopa Kaitsefondi teadusuuringute konkursi võitis konsortsium, millesse kuulus Eesti ettevõte Cybernetica.

Kokku osales konkursil 34 konsortsiumi enam kui 180 ettevõttega.

Konkursi võitnud konsortsiumi juhtpartner on globaalse haardega Itaalias baseeruv kaitsetööstusettevõte Leonardo.

Koos Cybernetica ja 40 teise partneriga hakatakse projektiga OCEAN2020 arendama sidesüsteeme mereoperatsioonide toetamiseks, ühendades omavahel ühtsesse süsteemi mehitatud ja mehitamata platvormid ning maismaal asuvad juhtimiskeskused. Projekti eelarve kaheks aastaks on 35 miljonit eurot.

Kõnealuses taotlusvoorus osalesid mitu Eesti kaitsetööstusettevõtet ning nende osalemist toetasid nii Kaitseministeerium kui Eesti Kaitsetööstuse Liit.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna teadusvaldkonna juhi Getter Operi sõnul näitab Eesti ettevõtete kaasamine konsortsiumitesse nii nende head tööd kui võimekust.

„Hoolimata suurest konkurentsist saavutas Cybernetica super tulemuse! See kinnitab, et Eesti kaitsetööstusettevõtted ning teadus- ja arendusasutused on igati konkurentsivõimelised ning suudavad pakkuda innovaatilisi ning nutikaid lahendusi,“ ütles Oper.

Ta lisas, et Eesti osalejate toetamiseks tehti palju koostööd nii Eesti-siseste kui välismaiste tööstuste ja kaitseministeeriumitega ning Eesti Kaitsetööstuse Liiduga.

„Riigi tugi koostöö toetamisel on väga oluline. Teeme omaltpoolt kõik selleks, et tugevdada Eesti kaitsevõimet läbi tehnoloogiate arendamise ja võrgustumise,“ ütles Oper ning lisas, et juba käib töö selle nimel, et Eesti ettevõtted ka käesoleva aasta taotlusvoorus konsortsiumitesse pääseksid.

Operi sõnul on sündmus eriline, sest Euroopa Liit toetab kaitsevaldkonna teadus- ja arendustegevust esmakordselt, sest Euroopa Kaitsefondi teadusuuringute suuna pilootprogramm aastateks 2017-2019 alles kutsuti ellu.

Programmi ellukutsumisse Euroopa Komisjoni poolt panustas ka Eesti Kaitseministeerium. „Oleme aktiivselt osalenud reeglistiku kujundamisel, konkursside teemade sisustamisel ja fookuste paika panekul,“ täpsustas Oper.

Ta lisas, et järgmises Euroopa Liidu seitsmeaastases eelarves aastateks 2021 kuni 2028 kaalutakse ka n-ö püsiva Euroopa kaitsealaste uuringute ja arenduste programmi loomist. „See tähendaks, et kaitseuuringute ja –tööstuse rahastamine ei toimuks vaid erandkorras,“ lausus Oper

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755