Autorid: ITuudised.ee , Indrek Kald • 16. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi rajab Veskimetsa kiire interneti võrgu

Foto: Pixabay
Elektrilevi alustab sel nädalal Tallinnas Veskimetsas kiire interneti võrgu rajamist, kusjuures liitumistasu maksmise järel saab klient ise valida sideoperaatori.

„Veskimetsa on sidevõrgu rajamise esimeseks pilootprojektiks väga sobiv asukoht, kuna annab meile hea ülevaate, millised on kiire interneti võrgu ehitamise eripärad tiheasustusega piirkonnas koosmõjus elektrivõrgutöödega,“ ütles Elektrilevi juhatuse liige Taavo Randna. „Järgmiste pilootidega katsetame sidevõrgu rajamist teistsugustes tingimustes, sealhulgas hajaasustusega piirkondades,“ lisas ta.

Esimene elektri- ja sidevõrgu ühistööde pilootprojekt Veskimetsas tehakse koos ehituspartneriga Corle, selle käigus jõuab kiire interneti võrk ligi 500 majapidamiseni. Tööd ühildatakse elektrivõrgu uuendamisega, mis loob mõlema võrguteenuse seisukohalt efektiivsust ja kulusäästu. Tööd peaks valmis saama juuni lõpuks.

Pilootprojekti käigus rajatava Elektrilevi kiire interneti võrguga liitumise ühekordseks hinnaks kliendile on 240 eurot. Avatud võrgus hakkavad liitunud tarbijatele teenust pakkuma sideoperaatorid vastavalt enda hinnakirjale. „Meie rajame võrgu, internetiteenust hakkab klient ostma talle sobiva sideoperaatori käest,“ selgitas Taavo Randna.

Veskimetsa piirkonnas kiire interneti võrku ehitama hakkav ettevõte Corle on varem elektri- ja sidevõrku koos ehitanud Soomes. „Kahe võrgu ühisehitus nõuab nii elektri- kui ka sidevõrgu spetsialistide koostööd optimaalseima insenertehnilise lahenduse leidmiseks. Samuti peavad omavahel kokku sobima valitud materjalid ja paigaldustehnoloogiad,“ selgitas Corle juhatuse liige Priit Uuemaa.

Veskimetsa kiire interneti võrgu ehitamise pilootprojekt on osa Elektrilevi soovist rajada Eestis avatud sideturg, mis kasutab kiire interneti kohale toomiseks elektritaristut, mille abil saavad teenust pakkuda kõik sideoperaatorid. Selle aasta jooksul plaanib Elektrilevi avatud kiire interneti võrgu ehitamist katsetada veel teisteski piirkondades.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks sellele pakub Elektrilevi ka mitmeid vabaturuteenuseid. Neist suurim on Tallinna ja Tartu tänavavalgustuse haldamine, kus tänu taristu ühiskasutusele on suudetud tõsta tänavavalgustuse kvaliteeti, rikete parandamise operatiivsust ja vähendatud halduskulusid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755