Autor: ITuudised.ee • 18. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pea pooled firmadest peavad end uuendusmeelseks

Foto: Pixabay
Innovatsiooniuuringu andmeil olid 2016. aastal 47,7% Eesti ettevõtteist uuenduslikud, kuid enamasti ei kaasata uuenduste tegemisel teisi ettevõtteid, asutusi ega ülikoole.

Tehnoloogiliselt uuenduslik ettevõte tuli vaatlusperioodil turule uute toodete või teenustega või panustas ettevõtte põhi- või tugiprotsesside täiustamisse, efektiivsemaks muutmisse. 2016. aasta andmetel oli 1650 ettevõtet tehnoloogilise uuendusega, neist üle poole kuuluvad tööstussektorisse, teatas statistikaamet.

Mittetehnoloogiliselt uuenduslik ettevõte võttis vaatlusperioodil kasutusele organisatsiooni või turundusega seotud uuendusi. 2016. aasta andmetel oli mittetehnoloogilise uuendusega 797 ettevõtet.

Enamikku ettevõtteid aga ei saa liigitada üksnes tehnoloogilise või mittetehnoloogilise uuenduse alusel. Väga sageli on ettevõtetes juurutatud mõlemat tüüpi uuendusi.

Koostöös ollakse tagasihoidlikud, enamasti ei kaasata uuenduste tegemisel teisi ettevõtteid, asutusi ega ülikoole. Uuringu tulemused näitavad, et perioodil 2014-16 on innovaatilistest ettevõtetest koostööd teinud veidi enam kui pooled (53%). Olulisemaks peetakse koostööd kontserni teiste ettevõtetega, erasektori ettevõtetega ning seadmete, masinate ja tarkvara tarnijatega. Ainult 11% ettevõtetest on teinud koostööd Eesti ülikoolidega, üksikud ettevõtted ka ülikoolidega Euroopas ja väljaspool Euroopat.

Uuenduslikkuse üks eeldus on järjekindel teadus- ja arendustegevus, mis uuringu andmeil on perioodil 2014-16 toimunud 18% innovaatilistest ettevõtteist, peaaegu sama paljudes ettevõtetes oli see ebaregulaarne. Suurele osale Eesti väikeettevõttetest ei ole teadus- ja arendustegevus jõukohane.

Uuenduslike ettevõtete arvu põhjal võib väita, et uuendusi tehakse vajaduste alusel pidevalt. Veidi üle poole uuringus osalenud mitteuuenduslikest ettevõtetest ei näinud uuenduste järele vajadust. Mitteuuenduslikest ettevõtetest 18% kaalus uuendusi, kuid neid ei võimaldanud juurutada takistavad tegurid, millest olulisemateks peeti rahapuudust, raskusi laenu saamisel, aga ka kvalifitseeritud töötajate puudust.

Innovatsiooniuuring tehakse ühtse metoodika alusel nii Euroopa Liidu kui ka OECD riikides iga kahe aasta tagant, uuringuperiood on kolm aastat. 2016. aasta uuringu kogumisse kuulus 3714 vähemalt kümne hõivatuga ettevõtet, neist 1878 tööstussektorist ja 1836 teenindussektorist.

Statistika alus on küsimustik „Ettevõtete innovatsiooniuuring“, mille esitamise tähtaeg oli 18. august 2017.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755