Autor: ITuudised.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon asub võitlema väärinfoga veebis

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip
Foto: Kuvatõmmis
Euroopa Komisjon esitas ettepanekud internetipõhise väärinfo leviku ja mõju tõkestamiseks, milles on tähtis roll veebiplatvormidel.

Komisjoni asepresidendi Andrus Ansipi sõnul pole väärinfo poliitilise mõjutusvahendina sugugi uus. „Tänapäeva tehnika, eelkõige digitaalne tehnika on oma mõjuvälja veebikeskkonna kaudu laiendanud ning ohustab meie demokraatiat ja ühiskonda. Et usaldust on internetis lihtne kaotada, kuid raske taastada, peab tööstusharu meiega selles küsimuses koostööd tegema,“ sõnas ta.

Veebiplatvormidel on Ansipi kinnitusel tähtis roll võitluses väärinfo levitamise kampaaniate vastu, mida korraldavad üksikisikud ja riigid, kelle eesmärk on demokraatia ohtuseadmine.

Väärinfot defineerib komisjon kui „tõendatavalt väära või eksitavat teavet, mida luuakse, avaldatakse ja levitatakse majandusliku kasu eesmärgil või üldsuse ettekavatsetud petmiseks ning mis võib tekitada avalikku kahju“.

Euroopa Komisjoni teadusuuringute ühiskeskus on avaldanud võltsuudiseid ja väärinfot käsitleva uuringu, milles märgitakse, et kaks kolmandikku tarbijaist eelistab veebiuudiste lugemiseks kasutada algoritmipõhiseid platvorme, nagu otsingumootorid, uudisteagregaatorid ja sotsiaalmeedia saidid. Ühtlasi väidetakse, et turujõud ja tuluvood on läinud uudiste avaldajatelt platvormide operaatorite kätte, kellel on olemas andmed artiklite ja reklaamide kohandamiseks lugejatele.

Nende probleemide ja suundumustega tegelemiseks soovitab komisjon võtta rea meetmeid, et võidelda internetis leviva väärinfoga. Kõigepealt peaksid veebiplatvormid hiljemalt juuliks töötama välja ja võtma kasutusele ühise tegevusjuhendi, mille eesmärgid on sponsitud infosisu, eriti poliitilise reklaami läbipaistvuse tagamine, sihitud poliitreklaami võimaluste piiramine ja väärinfo levitajate tulude vähendamine; algoritmide toimemehhanismide selgitamine ja kontrollimise võimaldamine kolmandatele isikutele; alternatiivseid seisukohti kajastavate eri uudisteallikate avastamine ja neile juurdepääsu lihtsustamine; meetmete võtmine võltsitud kasutajakontode tuvastamiseks ja sulgemiseks ning robotprogrammide probleemi lahendamiseks; veebis leviva väärinfo pideva jälgimise võimaldamine faktikontrollijatele, teadlastele ja riigiasutustele.

Samuti hõlmavad tänased ettepanekud sõltumatut faktikontrollijate Euroopa võrgustikku ja turvalist Euroopa internetiplatvormi väärinfo kohta. Faktikontrollijate võrgustik kehtestab ühised töömeetodid, vahetab parimaid tavasid ja töötab selle nimel, et faktiparanduste ulatus ELis oleks võimalikult lai.

Faktikontrollijad valitakse rangelt oma põhimõtteid järgiva rahvusvahelise faktikontrolli võrgustiku ELi liikmete seast. Platvorm toetab võrgustikku ja asjaomaseid teadlasi piiriülese andmekogumise ja analüüsiga ning võimaldab ELi-ülest juurdepääsu andmetele.

Komisjon soovib ka suurendada kodanike meediapädevust ning kutsub faktikontrollijaid ja kodanikuühenduse organisatsioone üles jagama koolidele ja koolitajatele õppematerjali ning korraldama Euroopa meediapädevuse nädala.

Samuti toetatakse liikmesriike valimiste usaldusväärsuse tagamisel ning vabatahtlike veebipõhiste tuvastussüsteemide arendamist, et parandada teabe pakkujate jälgitavust ja kindlakstegemist ning suurendada usaldust ja usaldusväärsust veebipõhistes tehingutes, teabes ja selle allikates.

Komisjon kutsub liikmesriike üles suurendama toetust kvaliteetajakirjandusele, et tagada pluralistlikum, mitmekesisem ja jätkusuutlikum meediakeskkond. Komisjon avaldab 2018. aastal konkursikutse Euroopa Liidu küsimusi käsitlevate kvaliteetsete uudiste tootmiseks ja levitamiseks andmepõhise uudistemeedia kaudu.

Lähiajal kutsub komisjon kokku eri sidusrühmadest koosneva foorumi, et luua raamistik tõhusa koostöö tegemiseks asjaomaste sidusrühmade vahel, kaasa arvatud veebiplatvormid, reklaamitööstus ja peamised reklaamijad, ning sõlmida kokkulepe väärinfo tõkestamise alaste jõupingutuste kooskõlastamiseks ja tõhustamiseks. Foorumi esimene ettevõtmine peaks olema ELi-ülene väärinfo tegevusjuhend, mis avaldatakse 2018. aasta juulis ja mille mõõdetavat mõju on oodata 2018. aasta oktoobris.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755