Autor: ITuudised.ee • 21. mai 2018

TTÜ testib elektroonilist kalaasendajat

Keila-Joal tehtavad katsed on osa Euroopa Liidu Horizon 2020 programmist FITHydro.
Autor: fithydro.eu

23. mail kasutavad Tallinna Tehnikaülikooli biorobootikud Keila-Joal enda loodud elektroonilisi sensoreid, testimaks ekstreemseid veealuseid tingimusi, kuhu kalad paise ja tamme ületades ning hüdroelektrijaamade turbiine läbides satuvad.

Tehnikaülikooli biorobootika keskuse teadlased lasevad uued sensorid Keila-Joalt alla. Sensorid on tähistatud oranžide õhupallidega, et nende liikumist oleks parem jälgida ja lihtsam ka kinni püüda joast allpool. Katse tulemusena saavad teadlased vastuse küsimusele: mis tunne on sõita kosest alla? Kõik katsetel saadud andmed ja drooniga salvestatud videod tehakse meediale kättesaadavaks.

Keila juga on suurepärane paik testimaks neid ekstreemseid tingimusi, kus kalad, putukad ja taimed on keerulises veekeskkonnas võimelised ellu jääma, teatas TTÜ. Kasutades varem omandatud teadmisi sellest, kuidas kalad tunnetavad vee voolu enda ümber, ehitasid biorobootika teadlased sensorid, et vähendada katsed elusate kaladega.

Näiteks on sajad kalad ja sensorid läbinud suurte hüdroelektrijaamade turbiine Austrias ja jäänud ellu, vaatamata seal esinevatele tohututele veerõhu muutustele.

Taoliste katsetega saadud uut infot kasutatakse, et reguleerida hüdroelektrijaamade tööd. Selle eesmärgiks on tagada kaladele ohutu allavoolu migratsioon, mis tihtipeale tähendab elektrijaamade turbiinide läbimist.

Keila-Joal tehtavad katsed on osa Euroopa Liidu Horizon 2020 programmist FITHydro ja ETAgi personaalse uurimistoetuse grandist "Bioinspired Flow Sensing".

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112