Autor: ITuudised.ee • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Yle kanali TV2 edastamine Eestisse lõpeb

Soome YLE telekanali TV2 Eestisse edastamine lõppeb.
Foto: yle.fi
Soome Yle lõpetab kanali TV2 signaali edastamise Eesti kaabel- ja IP-televisiooni võrkudes, põhjuseks telekanali spordiülekannete edastamisõigused.

Spordiülekannete edastamisõiguste müüjad on esitanud Ylele nõudmise peatada ülekanded Eestisse, sest Yle ei oma õigusi nende edastamiseks väljapoole Soome piire. Lisaks on samade spordiülekannete edastamisõigusi müüdud ainuõigusena ka Eesti turustajatele. Spordiülekannete edastamine Yle saadetes kahjustab nende turustajate ainuõigusi.

Eestis seevastu ei suudeta tehnilistel põhjustel piirata kõigi kõnealuste Yle TV2 spordiülekannete nähtavust nende suure arvu tõttu. Seetõttu on Yle vastu võtnud otsuse lõpetada kanali TV2 edastamine Eestisse. Telekanali edastamine lõpeb sel nädalal.

Käesoleval hetkel edastavad Yle kanaleid TV1 ja TV2 kolm Eesti kaabeltelevisiooni operaatorit.

"On kahetsusväärne, et pidime sellise otsuse vastu võtma. Yle kanalite edastamine on osa naaberriikide omavahelisest kultuurivahetusest. Eesti on Soome vennasrahvas ja naaberriik, seetõttu on kultuurivahetus loomulik ja oluline osa meie omavahelisest suhtlusest," märkis Yle väljaannete direktor Ismo Silvo pressiteates.

Yle telekanalite edastamine Eestisse on kokku lepitud nn UBO-koostöö raames. UBO (Union of Broadcasting Organizations) on 1985. aastal rajatud ringhäälinguorganisatsioonide ühendus, mis koordineerib liikmesorganisatsioonide telekanalite edastamist kaabel- ja IP-televisiooni võrkudes väljaspool riigipiire.

Yle osaleb UBO koostöös alates 1980ndate lõpust. Yle telekanalite edastamises Eesti kaabelvõrkudes lepiti kokku 1990ndate alguses.

Yle telekanal TV1 on Eestis nähtav ka edaspidi. Yle välismaale edastatavate raadio- ja telesaadete sisu saab Yle Areena vahendusel edaspidigi kuulata ja vaadata ka Eestis.

Yle on 2018. aasta jooksul Areenas ellu rakendamas nn kaasaskantavust. Pärast seda võivad Soome püsielanikud Yle Areena vahendusel osa saada kõigist Yle saadetest kogu Euroopa Liidus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755