Autor: ITuudised.ee • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaljulaid: riik ilma e-valitsuseta pole võimalik

President Kersti Kaljulaid e-valitsemise konverentsil.
Foto: Raigo Pajula
Tänapäeval ei saa ükski riik endale lubada, et ei ole digiilmas kohal ja et pole e-valitsust, ütles president Kersti Kaljulaid E-riigi Akadeemia e-valitsemise konverentsil Tallinnas.

Keskmiselt veedetakse internetis umbes kuus tundi päevas, tarbides erinevate seadmete abil erinevaid teenuseid – see on umbkaudu kolmandik ärkveloldud ajast, lausus riigipea. "Tänapäeval on internetil meie elus sedavõrd oluline koht, et me märkame seda ainult siis, kui see kaob. Samas erineb IT kasutamine ühiskonnagruppide ning riikide lõikes," lisas president.

Paljud kõrge sisemajanduse kogutoodanguga (SKP) riigid pole olnud väga edukad e-valitsuse juurutamisel, samas on mitmed madalama SKPga riigid suutnud pakkuda oma kodanikele kasutajasõbralikke teenuseid, lausus president.

"See, kas valitsused lähevad digitaliseerimisega kaasa, ei sõltu sedavõrd saadaval olevatest rahalistest ressurssidest või tehnoloogiast. Oluline on visioon, poliitiline tahe ning pühendumine, selgelt kaardistatud eesmärgid, tugev koordineerimine ja eriti kasutajale keskendumine e-valitsuse arhitektuuri ülesehitamisel," ütles Kaljulaid.

Digitaliseerimine mõjutab tema sõnul inimesi ja ühiskondi üle maailma. "Kõik valitsused peavad nende muutustega kaasa minema. Ja nagu ikka, siis kõige rohkem kasu saavad need, kes on kiiremad," lisas Kaljulaid.

Tallinna e-valitsemise konverentsil on üle 360 osaleja ligi 80 riigist. Konverentsil osalevad ka kuue riigi ministrid, sealhulgas Kariibi mere saareriigi St. Lucia peaminister Allen Chastanet, kellega president eile ka eraldi kohtus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755