Autor: ITuudised.ee • 7. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirmadesse investeeriti mullu 270 miljonit

Suurima rahastuse kogunud Transferwise´i kaasasutaja Taavet Hinrikus.
Foto: Andres Haabu
Riikliku Startup Estonia andmebaasi järgi kaasasid Eesti idufirmad eelmisel aastal 270 miljonit eurot investeeringuid.

240 miljoni euroga kogus suurima rahastuse Transferwise. Skeleton kaasas 15 miljonit ja Jobbatical 3,5 miljonit eurot.

Sama andmebaasi kohaselt tehti mullu Eesti idufirmadega mitu olulist tehingut – uue omaniku leidsid teiste seas Teleport, PlanetOS ja ZeroTurnaround.

Ettevõtluskõrgkooli Mainor startup-ettevõtluse erialajuhi Andrei Hrustaljovi sõnul hakkavad siinsed idufirmad jõudma küpsesse faasi. "Laienetakse ja palgatakse inimesi juurde. Idufirmade tasutud tööjõumaksud kasvasid aastaga kolmandiku võrra, 36 miljonini," rääkis ta.

Mullu lõi idufirmadest enim uusi töökohti Taxify, mis kasvas 136 inimese võrra. Transferwise palkas 98, Pipedrive 61, Starship 29 ning Cleveron 28 uut töötajat.

"Äpi suudab pea igaüks valmis teha, aga suureks kasvanud tarka ettevõtet on väga keeruline arendada," lisas Hrustaljov.

Värskelt ükssarvikuks ehk miljardi dollari äriks kasvanud Taxify puhul on tema sõnul märk suurest ambitsioonist see, et mitte Uber ei ostnud Taxifyd, vaid Taxify üritab hoopis ise hiinlaste ja sakslaste raha ning Tartu Ülikooli arendustoega maailma vallutada.

"Taxify viimase aja tegevuses ei saa märkamata jääda liitumine Uberi-vastase ülemaailmse liiduga, samuti Eesti tippteadlaste rakendamine ja nüüd sideme loomine Saksa autotööstusega," lisas Hrustaljov.

"Tundub, et taksoäpifirma asemel on Taxify aina enam täisvereline tehnoloogiaettevõte – koht, kus arendatakse täiesti uut tehnoloogiat, mis muudab miljonite inimeste elusid üle maailma. Vähem nagu Eesti Uber, rohkem nagu Eesti Tesla," selgitas ettevõtluskõrgkooli Mainor startup-ettevõtluse erialajuht Andrei Hrustaljov.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755