Autor: Indrek Kald • 8. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andme- ja analüüsifirma ennustab vuti-MMi tulemusi

Bisnode ennustab jalgpalli MMi kulgu ja võitjat.
Foto: Bisnode
Kas analüüsi abil on võimalik ära arvata peagi algava jalgpalli MMi võitja? Bisnode pöördus selleks oma andme- ja analüüsiekspertide poole, et nad looks vastava algoritmi.

Bisnode ühendas jõud kohalike analüütikute meeskondadega, et teada saada, kas andmeteadust ja masinõpet saab kasutada ennustamiseks, milline meeskond võidab 15. juulil aasta tähtsaima jalgpallivõistluse.

Kõigi andmete abil rahvusmeeskondade mängude kohta viimase nelja aasta jooksul töötas Bisnode välja ennustusmudeli. "Peamine eesmärk oli välja töötada mudel, mis suudaks ennustada võitu, viiki või kaotust, samuti väravate vahet kõikide toimuvate mängude puhul kahe rahvusmeeskonna vahel," ütles projekti andmeteadur Gauthier Doquire.

"Teine eesmärk oli kõiki andmeid arvestava simulatsiooni abil teha kindlaks kõige tõenäolisem võistluse kulgemise stsenaarium ja mängude tulemused," lisas ta.

Esimene mudel põhines ajalooandmetel turniiri tüübi, mängukoha, skoori, meeskondade pingerea jms kohta. Need andmed sisestati iga mängu võimalike tulemuste arvutamiseks masinõppemudelisse, kasutades tehnikat eXtreme Gradient Boosting. Selle ennustusmudeli abil teostas Bisnode simulatsioone mängude kohta, mis hakkavad aset leidma.

Bisnode analüüsidirektori Goran Loncari sõnul tuletasid nad miljonite simulatsioonide loomise abil iga meeskonna kohta, mis on turniiri mingisse etappi jõudnud, tõenäosuslikud andmed.

"Meie lähenemine võimaldas meil mitte ainult ennustada meeskonna teatud etappi jõudmise tõenäosust, vaid see pakkus ka kõige tõenäolisema stsenaariumi kogu turniiri kohta, samuti iga meeskonna üldise võimaluse kogu võistluste võitmiseks," selgitas ta.

Bisnode ennustuse järgi võidab 15. juulil Moskvas peetavas finaalis Brasiilia Saksamaad. Poolfinaalis alistavad brasiillased Portugali ning sakslased Hispaania. Lisaks mainituile jõuavad veerandfinaalidesse Prantsusmaa, Inglismaa, Argentina ja Belgia.

Tõenäosus, et võitja tuleb väljastpoolt Euroopat ja Lõuna-Ameerikat, on Bisnode analüüsi kohaselt alla seitsme protsendi. Kõige väiksem tõenäosus vuti-MMi võiduks on Saudi-Araabial, Tuneesial ja Marokol.

Tulemuste ennustamisel kasutas Bisnode masinõpet, arvutiteaduse alamvaldkonda, mis annab arvutitele võime õppida ilma neid spetsiaalselt midagi konkreetset tegema programmeerimata. Masinõpe kasutab mustrite uurimisest ja tehisintellekti arvutusliku õppe teooriast lähtuvalt algoritme, mis suudavad õppida ja teha saadud andmete põhjal ennustusi.

Lisaks võeti kasutusele andmekaeve, analüüsitehnika, milles keskendutakse mustrite ja trendide leidmisele, et anda vajalikud lähteandmed ennustusmudeli jaoks.

Andme- ja analüüsiettevõte Bisnode aitab ettevõtetel leida ja hallata kliente kogu kliendi elutsükli jooksul. Ettevõttes töötab 2100 inimest 19 riigis, Bisnode peakorter asub Stockholmis.

Jalgpalli maailmameistrivõistlused toimuvad Venemaal 14. juunist 15. juulini. Turniiril osaleb 32 meeskonda.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755