Autor: Indrek Kald • 8. juuni 2018

Keskerakond moodustas e-valimiste töörühma

Riigikogu liige Erki Savisaar.
Autor: Raul Mee

Varem teravalt e-valimiste teemal sõna võtnud Keskerakond moodustas töörühma, mis töötab välja partei seisukoha ja ettepanekud elektrooniliste valimiste küsimustes. Töörühma juhib Erki Savisaar.

E-valimiste töörühma kuuluvad lisaks Yana Toom, Jaanus Karilaid, Mihhail Korb, Siret Kotka-Repinski, Tanel Kiik ja Tiit Terik.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees, endine IT-ettevõtja Erki Savisaar sõnas, et e-valimisi kasutab igal aastal järjest enam inimesi. Nii oli viimastel kohalike omavalitsuste valimistel 586 519 valijast e-hääletajaid 186 034.

"Keskerakond on alati rõhutanud, et e-valimised peavad olema turvalised ning tõepoolest on erakond suhtunud e-valimistesse ettevaatlikult. ID-kaardi turvarisk või pahatahtlikud ning väga võimsad virtuaalsed rünnakud ka kõige turvatumatesse võrkudesse näitavad, et päris põhjendamatu pole see kartus kindlasti olnud," märkis Savisaar.

Samas tõdes ta, et e-valimised on muutnud hääletamise lihtsamaks ja mugavamaks ning inimesed hindavad seda. "Internetis hääletamine on suure osa inimeste jaoks väga oluline. Valimisaktiivsuse tõstmine, noorte kaasamine ja hääletamise võimaldamine neile, kes töötavad näiteks välismaal, on kahtlemata positiivne," sõnas ta.

"Kas e-valimisi saab veelgi paremaks ja turvalisemaks muuta, sellele püüamegi töörühmas vastuseid leida. soovime erakonna järgmisel volikogul anda konkreetne sisend selles, kuidas erakond e-valimiste osas edasi peaks liikuma," selgitas Savisaar.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas märkis 2. juunil erakonna volikogus peetud kõnes, et e-valimiste kritiseerimisega on erakond teeninud palju tähelepanu, kuid ühtlasi ka tagurliku maine.

Ta tõi välja, et maailm ja ühiskond arenevad ning sellega koos muutuvad ka inimeste ootused ja harjumused, mistõttu ei peaks Keskerakond e-hääletusele vastu seisma, vaid keskenduma positiivsele.

"Peame mõtlema, kuidas muuta see inimestele paremaks, turvalisemaks ja kahtlejatele usaldusväärsemaks. Teen ettepaneku järgmisel volikogu istungil võtta e-valimiste küsimuses vastu uus ning põhjalikult kaalutletud avaldus," sõnas Ratas toona.

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112