Autor: Indrek Kald • 11. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tööstusele otsiti uusi ärimudeleid

Targa tööstuse ideepäeva võitjad.
Foto: Tehnopol
Targa tööstuse ideepäeval pakuti mitmeid ideid, kuidas Eesti tööstust digitaliseerida ning jõuda selle kaudu uute tulutoovate ärimudeliteni.

Ideepäeval osales tööstuse, IT ja teiste valdkondade esindajaid Eestist, Saksamaalt, Hispaaniast ja USAst.

Ürituse kaaskorraldaja Tehnopoli arendusjuhi Kadi Villersi sõnul töötasid rahvusvahelised meeskonnad põnevate ideede kallal, kuidas erinevad ärimudelid aitaksid Eesti tööstustel suuremat tulu teenida ning põnevaid uusi tooteid ja teenuseid turule tuua.

"Võin julgelt öelda, et edumeelsed Eesti tööstusettevõtted otsivad aktiivselt uusi võimalusi, et saavutada või säilitada konkurentsieelist ja ootan juba põnevusega, et meeskonnad oma ideed juba sel sügisel toimuval targa tööstuse häkatonil ka reaalseteks prototüüpideks arendavad," sõnas ta.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ettevõtluse keskuse juhi Tanel Rebase sõnul toodavad Eesti ettevõtted juba praegu kvaliteetseid tooteid, kuid neid edasi arendades ja digitaliseerides saab pakkuda kliendile veelgi suuremat väärtust.

"Näiteks kui ühendada füüsiline toode internetiga ja pakkuda kliendile kuupõhist paketti koos toote täisteenusega, on ettevõttel võimalik muuta oma ärimudelit ja teenida suuremat tulu. Selleks, et meie ettevõtetel oleks võimalik pakkuda suure lisandväärtusega tooteid ja teenuseid ei tule mitte ainult muutustega kaasa käia, vaid ette rebida, katsetada ja kastist välja mõelda," lisas ta.

EASi ja teaduspargi Tehnopol korraldatud ideepäeva parimaks valis žürii Fractory, kelle lahendus võimaldab metallitööstuse valdkonnas leida ettevõtetel sekunditega hinna metallitoodete painutusprotsessi jaoks. Fractory platvorm automatiseerib inseneride ja tootjate vaheliste suhtluse, vähendades seeläbi inseneride ajakulu ja võimaldab valida parema hinna või kiirema tarneaja.

Ülevaade osalenud meeskondadest ja ideedest:

Innovation Barcelona on testkeskus väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, kellele pakutakse digitaalset platvormi, et ühendada erinevaid projekti partnereid otse tarbijatega. Eesmärk on tuua ühte uurimiskeskusesse kokku nii uuringud, testimine, disain, tootmine kui ka toodete turule aitamine.

Roman Tavasti eesmärk on lihtsustada lihtsamate rinnanõelade tellimise ja disainimise protsessi, et vähendada klienditeenindusele kuuluvat aega ja kulu.

Laava Tech pakub suurtootjatele kasvuhooneisse nutikaid lambisüsteeme koos tarkvaralahenduse ja andmebaasiga, mis tagab, et kasvavad taimed saavad piisavalt valgust. Nimelt pole suurte kasvuhoonete valgustuslahendused täna automaatsed ja digitaliseeritud.

Eziil Production Intelligence arendab online-ostukeskkonda tootmise tooraine ülejääkide edasimüümiseks. Täna võtavad kasutult seisvad tootmise tooraine ülejäägid laoruumi ja tekitavad lisakulu. Samas võib teises toomises olla just seda toorainet kiirelt vaja ning tavapärane tooraine tellimine ei ületa kas tellimise miinimumkogust või on tarneaeg liiga pikk.

Difi:Net arendab ärimudelit, kus suurtes ärimajades aitab vastuvõturobot inimestel leida õiget kohtumiskohta.

FoPo loob süsteemi, mis võimaldab klientidel virtuaalselt jälgida tellitud toote teekonda, et tõsta pika tarneajaga toodete klientide rahulolu.

Digital Twin arendab tarkvara tööstusele, et tuvastada tootmisvigasid ja ühendada tooraine tarneaegasid tootmise planeerimisega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755