Autor: Indrek Kald • 28. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky hoiatab loomade nutividinate eest

Pea iga viies lemmiklooma omanik kasutab nutividinat looma eest hoolitsemiseks ja tema jälgimiseks.
Foto: pixabay.com
Andmeturbefirma Kaspersky teatel võib lemmikloomadele mõeldud nutividinate vale kasutamine seada ohtu loomade elu. Samuti on need seadmed küberrünnaku ohus.

Kaspersky uuring näitas, et iga viies (21%) lemmiklooma omanik kasutab mingit nutividinat oma looma eest hoolitsemiseks ja tema jälgimiseks. Need võivad olla veebikaamerad, automaatsöötjad ja -jooturid, elektroonilised mänguasjad või videomängud nutitelefonides ja tahvelarvutites, akvaariumite temperatuuriandurid ja palju muud.

Veidi enam kui kolmandikul vastajaist põhjustas nutividinate kasutamine riske loomade või omanike enda jaoks. Enamiku juhtumite (34%) puhul seadis elektroonilise seadme vale funktsioneerimine ohtu lemmiklooma tervise. Praktiliselt igal neljandal (23%) juhul oli riski all looma elu, igal viiendal (18%) – tema emotsionaalne seisund.

Lisaks kinnitas kolmandik (31%) vastajaid, et juhtumid nutividinatega põhjustasid stressi neile endile või teistele lähedastele.

Uuringu käigus selgus ka, et 37% seadmetest, mis on mõeldud lemmikloomade jaoks, omavad ligipääsu internetile ning see teeb nad haavatavateks küberrünnakute jaoks. Antud hetkeks rääkis selliste nutividinate häkkimisest 12% küsitluses osalejaist.

Kaspersky viirusetõrje eksperdi Denis Makrushini sõnul teevad tehnoloogiad elu lihtsamaks ja mugavamaks mitte üksnes meie, vaid ka nende jaoks, kelle me kodustasime. "Kaasaegsed nutividinad võimaldavad kaitsta lemmikloomi, hoolitseda nende eest, luua neile mugav keskkond. Ent tähtis on mitte unustada, et iga elektrooniline seade peale mugavuse toob endaga kaasa ka teatud riskid," märkis ta.

"Seade võib minna korrast ära või selle saavad häkkida kurjategijad. Sestap enne, kui osta ja hakata kasutama uut seadet lemmiklooma jaoks, tasub mõelda digitaalsest turvalisusest," lisas Makrushin.

Mugava ja turvalise digitaalse keskkonna loomiseks lemmikloomadele ja nende omanikele soovitavad Kaspesky eksperdid järgida lihtsaid reegleid:

• enne nutividinate ostmist pöörake tähelepanu nende kaitse tasemele – internetist võib leida informatsiooni avatud ja parandatud turvaaukudest turult saadavates populaarsetes seadmetes;• enne seadme kasutamise algust vahetage tootja paigaldatud salasõna kindlama vastu;• keelake ligipääsud seadmele lokaalsest võrgust väljaspool (kui teil pole sellist vajadust);• lülitage välja kõik võrguteenused nutividinas, mida te ei kasuta;• uuendage regulaarselt seadme tarkvara (laadige uuendusi alla üksnes ametlikest allikatest).

Kaspersky loob aastast 1997 kaitselahendusi ja pakub teenuseid suurte korporatsioonide, keskmiste ja väikeettevõtjate ning kodukasutajate jaoks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755