Autor: Indrek Kald • 29. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CERT-EE juba kolm aastat 24h valves

CERT-EE töötajad õpetasid mai keskel ka riigikogu riigikaitse- ja õiguskomisjoni.
Foto: RIA.com Marketplaces OÜ
Riigi infosüsteemi ameti küberturvalisuse teenistuse intsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) on tänaseks juba kolm aastat valvanud ööpäevaringselt Eesti küberruumi.

29. juunil 2015 tööd alustanud seiremeeskonna peaülesanne on jälgida siinset küberruumi. Iga päev reageeritakse ka toimuvatele rünnetele ja ründekatsetele. Sellest ajast alates on Eestis paranenud küberintsidentide avastamise, ennetamise ja lahendamise kiirus, teatas RIA.

Esimesel tegutsemisaastal võeti ette ka Eesti nimeruumi puhastamine ja teavitati majutusteenuse pakkujaid ning kodulehtede omanikke probleemsetest veebilehtedest, millega CERT-EE oli eelnevate aastate jooksul kokku puutunud.

Tänu seiremeeskonna kiirele reageerimisele hoiatatakse laiemat üldsust suuremate õngitsus- ja pahavara jagamise kampaaniate eest ning antakse infot turvanõrkuste kohta, mis ohustavad suurt hulka kasutajaid. Samuti koostatab seiremeeskond teist aastat igapäevast uudiskirja, millega hoitakse kübervaldkonnas toimuvaga kursis ligi 700 huvilist.

Tänase seisuga on CERT-EE seiremeeskond käsitlenud sel aastal juba 7537 juhtumit. See arv läheneb mullu tuvastatud juhtumite üldarvule, mis oli 10 923. Seega võib RIA teatel prognoosida, et ka sel aastal jätkub trend, kus CERT-EE seire käsitleb rohkem juhtumeid kui aasta varem.

RIA teatel tänab CERT-EE meeskond kõiki avaliku ja erasektori teavitajaid, kes neile aktiivselt infot edastavad. "Tänu teile, kes te annate oma panuse Eesti küberruumi turvalisuse tagamisse, näeme rohkem ja saame kiiresti tegutsedes halvima ära hoida," kinnitas RIA.

CERT-EE tegutseb Eestis rahvusliku infoturbemeeskonna ülesannetes ning talitleb rahvusvahelise kontaktpunktina. Sarnaseid üksusi on maailmas kokku 421. Neist 22 on tunnustatud kõige kõrgema sertifitseerimistunnistusega, mida väljastab Trusted Introducer. Tunnustatud üksustest kuus on riiklikud inforturbemeeskonnad ja nende hulka kuulub alates 2017. aastast ka Eesti CERT-EE.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755