Autor: Pille Ivask • 1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Huawei möödus Apple’ist

IDC uuringust selgub, et kuigi globaalse nutitelefonituru valitseja on endiselt Samsung, on Apple tõugatud positsiooni võrra madalamale ehk kolmandaks.
Huawei nutitelefoni P10 uudistajad.
Foto: AFP/Scanpix

Kahe suure vahele on end pressinud Hiina tehnoloogiahiid Huawei, kes teatas, et müüs teises kvartalis enam nutitelefone kui Apple. Huawei müüs teises kvartalis 54,2 miljonit telefoni, kasvatades müüki aastases võrdluses 41%. Uuringufirma IDC andmeil ületas Huawei oma telefonidega esimest korda iPhone’ide müügi. Apple müüs eelmises kvartalis 41,03 miljonit iPhone’i. Samsungi nutitelefonide müüginumbrid jäid 80 miljoni juurde.

Samsungi turuosa nutitelefoniturul on nüüd 21%, Huaweil 16% ning Apple’il 12%. Esiviisiku lõpetavad Hiina ettevõtted Xiaomi ja Oppo.

„Huawei möödumine Apple’ist on enam kui märkimisväärne. Esimest korda viimase seitsme aasta jooksul ei hoia kahte esimest positsiooni Apple ja Samsung. See, et Huaweid USAsse ei lubata, on sundinud ettevõtet veelgi rohkem pingutama Aasias ja Euroopas, et oma eesmärke saavutada,“ kommenteeris Canalysi vanemanalüütik Ben Stanton. Ta lisas, et teine kvartal on üldjuhul Apple’ile nõrk olnud, mis tähendab, et õunafirma võib oma positsiooni aasta teises pooles tagasi võita.

Stanton arutles, et Samsungil ei ole Huawei head hoogu vaadates samuti midagi hõisata. Lõuna-Korea tehnoloogiahiiu puhaskasum jäi eelmises kvartalis ootustele veidi alla. „Kui Samsung ja Apple tahavad hoida oma turupositsiooni, peavad nad tegema oma tooted konkurentsivõimelisemaks,“ ütles ta.

Ka Samsung märkis sel nädalal oma kvartalitulemusi kommenteerides, et aasta teine pool saab nutitelefoniturul olema vilgas ja konkurents tõotab tulla kange.

Globaalset pilti vaadates selgub, et nutitelefoniturg jätkab kukkumist. Teises kvartalis müüdi kokku 342 miljonit nutitelefoni, mida on 1,8% vähem kui aasta tagasi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755