Autor: Indrek Kald • 13. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robootika jõuab haiglates tegevusteraapiasse

Legotükid, millest saab hakata kokku panema robotit.
Foto: Raul Mee
Jõhvi haigla võtab koostöös Vaata Maailmaga lastele ja täiskasvanutele mõeldud tegevusteraapias kasutusele uue meetodi – robootika.

Robootika on mitme meele kasutamist nõudev tegevus, mis vajab lapselt tähelepanu, kontsentreerumist ning käe ja silma koostööd. Tegevusteraapia käigus ehitab laps väikese Lego-roboti ja õpib seda arvuti teel juhtima.

See õpetab loomingulisust, ettevõtlikust, koostöö- ning esinemisoskusi. Sealjuure on robootika lapse jaoks huvitav ning meeskonnas mängides õpib laps teiste mängijatega arvestama. Täiskasvanute puhul kasutatakse seda meetodit tegevusteraapias sõrmede töö peenmotoorika arendamisel.

"Robotid on tegevusteraapias kasutusel ka mujal riikides just seetõttu, et see info, mida annab välja robot, on võrreldes inimesega palju selgem ja lühem, seega on lastel ja täiskasvanutel lihtsam sellele infole keskenduda. Samuti on robotid väga pühendunud, korrates ühte käsku üha uuesti ja uuesti," selgitas sihtasutuse Vaata Maailma juhataja Kristi Kivilo.

Robootikat aitavad tegevusteraapiasse viia sihtasutus Vaata Maailma, mittetulundusühing Robootika ja Microsoft. Robootika kasutuselevõtu esmaesitlusest Jõhvis võtab osa ka tervise- ja tööminister Riina Sikkut. Samuti tutvustakse Jõhvi haiglas virtuaalrealsuse kasutamist tegevusteraapias ja füsioteraapias. 

Aprillikuus käivitas Jõhvi haigla koos Vaata Maailmaga IT-alase pilootprojekti, mille käigus kingiti haiglale tahvelarvutid, et patsiendid saaksid nutilahenduste abil lähedastega ühenduses olla.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052