Autor: Indrek Kald • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik rahastab Eestis relvade arendamist

Eesti kaitsetööstuse ettevõtted on oma toodangut tutvustanud ka lahinguid matkivas vormis.
Foto: Andrei Ozdoba
Riik asub rahastama Eesti ettevõtteid, mis arendavad uuenduslikke ja suure ekspordipotentsiaaliga relvasüsteeme, laskemoona jms tooteid, sealhulgas kõrgtehnoloogilisi seadmeid.

Eesti ettevõtetele suunatud kaitseministeeriumi toetuste konkursi eesmärk on tekitada siinsesse kaitsetööstussektorisse juurde firmasid, mis toodavad relvastust, laskemoona või militaarotstarbelist lõhkeainet.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna kaitsetööstuse valdkonna juhi Eneli Saabase sõnul soovib riik kaasa aidata uute kõrge ekspordipotentsiaaliga toodete-teenuste tekkimisele Eesti kaitsetööstusse. "Kuni käesoleva aasta juulini, mil riigikogu võttis vastu relvaseaduse ja teiste seaduste muudatuse, polnud see selles valdkonnas võimalik," lisas ta.

Kuuendat aastat järjest toimuvale konkursile oodatakse osalema nutikate ideedega ambitsioonikaid Eestis registreeritud ettevõtteid. Konkursi võitjad saavad teha kaitseväega koostööd toote arendamisel ja testimisel.

Kokku jagatakse toetusi kuni poole miljoni euro ulatuses. Ühe projekti maksimaalne toetus võib olla 200 000 eurot. Seejuures riigi toetus on maksimaalselt 45 protsenti arendusprojekti maksumusest. "See hoiab ettevõtte motivatsiooni ja aitab tagada projektide õnnestumise," ütles Saabas.

"Konkurss on Eesti ettevõtete seas tuntud ning riigi toetus kaitsevaldkonna projektidele on ergutanud ettevõtteid riske võtma ja tootearendusse rohkem panustama, et uusi kõrgtehnoloogilisi tooteid ja teenuseid riigikaitsesse tuua," märkis Saabas.

Ta lisas, et varasematel aastatel on kaitseministeerium toetanud autonoomsete lennuvahendite ja maismaaplatvormide, side- ja seiresüsteemide, aga ka uute materjalide ja meditsiiniseadmete ning tarkavara arendamist.

Taotlusi hindab kaitseministeeriumi, kaitseväe, majandusarengut suunavate ametkondade ja ettevõtlusorganisatsioonide esindajatest ning välisekspertidest koosnev komisjon. Taotlus tuleb esitada hiljemalt 31. oktoobriks, võitjad kuulutatakse välja aasta lõpuks.

Arendusprojektide ideid on võimalik testida ja tiimikaaslasi leida 28.–30. septembril toimuval Eesti esimesel rahvusvahelisel kaitsevaldkonna arendusmaratonil Defence Makeathonil Tartus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052