Autor: Indrek Kald • 29. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirma loodud äpp vähendab nutisõltuvust

Hoopy liigitab äpid kasulikeks ja meelelahutuslikeks ning võimaldab lapsevanemal seada äpipõhiseid kasutuslimiite.
Foto: elisa.ee
Eesti idufirma hoopy hakkas koos Elisaga pakkuma tasulist lahendust lapse nutiaja reguleerimiseks, mis võimaldab meelelahutuseks kuluvat aega piirata või arendavate tegevustega sisustada.

 

Elisa viis lapsevanemate seas läbi küsitluse, kellest 72% vastasid, et nad on kokku puutunud probleemiga, kus laps veedab nutiseadmes liialt palju aega. "Uurides probleemi lähemalt, selgus, et murekohaks ei olegi ainult aeg, vaid pigem see, kuidas lapsed nutimaailmas veedetud aega sisustavad," ütles Elisa erakliendiüksuse juht Andrus Hiiepuu.

Enamus lapsevanemaid peab tema sõnul oluliseks, et laps tegeleks mängimise asemel arendavamate tegevustega, kuid olemasolevad lahendused võimaldavad telefonikasutust ainult piirata.

"Arvestades eeltoodut, olemegi loomas lahendust, mis võimaldab mitte ainult kontrollida, vaid ka suunata lapsi tegelema nutimaailmas eelkõige arendavate teemadega," kinnitas Hiiepuu.

Rakenduse hoopy loonud Maiko Arrase sõnul on tegu esimese versiooniga ambitsioonikast lahendusest. "Eesmärk ei ole ainult aidata lapsevanemal lapse ekraaniaega kontrollida. See võimaldab harjutada last suhtuma nutitelefoni kui kasulikku seadmesse," sõnas ta.

Hoopy juht kinnitas, et äppi arendatakse vastavalt kasutajate tagasisidele koostöös Elisaga edasi ja juba tänaseks on kogunenud palju huvitavaid mõtteid rakenduse täiustamiseks.

Hoopy äpp loob Elisa teatel lapse telefonis tema vaimset heaolu ja intellektuaalset arengut toetava keskkonna. Lapsevanemale on loodud eraldi rakendus, mis annab talle kontrolli lapse nutimaailmas veedetud aja üle asukohast sõltumata. Lapsevanem näeb enda telefonist lapse enim kasutatud äppe ja nende kasutusaega ning saab soovi korral nende kasutustingimusi muuta. Lisaks on lapsevanemal võimalik kindlaks määrata uneaeg, mil laps peab puhkama, mitte telefoni kasutama.

Lahenduse loomise juures nõustajaks olnud kasvatusteadlane ja Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi juht Kristi Vinter-Nemvalts kinnitas, et ükski äpp ei asenda omavahelist suhtlemist ega lapsevanema ja lapse vahel sõlmitud sisulisi kokkuleppeid. "Küll aga annab rakendus võimaluse, et nutikasutuse osas tehtud kokkulepetest peetakse kinni ning nutikogemus oleks harivam ja arendavam," märkis ta.

"Lisaks saab laps läbi rakenduse pidevalt soovitusi kasulikest äppidest, mis on haridusekspertide poolt heaks kiidetud. Nutiseadme kasutamist ei peaks kartma, aga see peaks olema eesmärgistatud ja teadlik," lisas Vinter-Nemvalts.

UNICEFi mullune kokkuvõte "The State of the World’s Children 2017: Children in a Digital World" tõdes samuti, et kuigi palju räägitakse nutitelefonis veedetud aja pikkusest ja selle lühendamisest, tuleks enam rõhku pöörata laste tegevuse sisule ning eesmärgile nutimaailmas.

Hetkel on uus rakendus saadaval Android telefonidele. See tähendab, et nii lapse kui ka lapsevanema telefon peaks olema Android operatsioonisüsteemiga. iPhone'i omanikest lapsevanemaile toob Elisa rakenduse turule lähiajal. Hoopy on kuutasuline äpp lapsele ja vanemale, mida saab esimesed 14 päeva tasuta testida.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755