Autor: Indrek Kald • 29. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lietuvos Energija rahastab Eesti idufirmat

Energia Juhtimiskeskuse juht Tarvo Õng.
Foto: Fusebox
Leedu riiklik Lietuvos Energija investeeris Eesti idufirmasse, mis soovib arendada ja käivitada Baltimaades virtuaalse elektrijaama ning võrdleb oma ärimudelit Uberiga.

Raha kaasanud Energia Juhtimiskeskuse (FuseBoxOÜ) teatel võimaldab nende teenus elektri suurtarbijail õigetel ajahetkedel energiatarbimist vähendada ja saada vabade võimsuste väljapakkumise kaudu lisaks säästule elektriturult ka tulu.

"Baltikumis on elektri suurtarbijatel seni puudunud võimalus oma tarbimise paindlikkusega elektriturul osaleda, nagu seda teevad elektritootjad," kommenteeris Energia Juhtimiskeskuse juht Tarvo Õng.

Kokkuleppe kohaselt rahastab Lietuvos Energija finantseeritav ja Contrarian Venturesi juhitav Smart Energy Fund Eesti idufirmat 50 000 euroga. Lisaks töötab Energia Juhtimiskeskus koos Lietuvos Energija Grupi ja Eesti Eleringiga paindliku tarbimisvõimsuse energiaturule toomise nimel.

Energia Juhtimiskeskus koondab suurtarbijate paindlikku elektritarbimist, et pakkuda tasakaalustamise teenust Baltimaade elektrivõrkudele. Ettevõte plaanib ühendada 1500 hoonet üheks väga kiire reageerimisvõimekusega virtuaalseks elektrijaamaks võimsusega 90MW. Seda võimsust kasutatakse enamasti elektrivõrgu tasakaalustamiseks fossiilsetel kütustel töötavate generaatorite asemel.

Elektrienergia tarbimine ja tootmine elektrivõrgus peavad olema tasakaalustatud sekundi täpsusega. See on Baltikumi süsteemioperaatoritele keeruline ülesanne. Suur osa elektritootmise volatiilsusest tuleneb massilisest taastuvenergia integreerimisest elektrivõrguga.

Energia Juhtimiskeskuse arendatav süsteem annab võimaluse muuta elektritarbimise nõudlust lühiajaliselt, reaalajas ja automaatselt. Tsentraalse juhtimisega on võimalik pakkuda elektrivõrgule kriitilistel hetkedel vajalikku paindlikust nii, et osalevate ettevõtete tegevus ei saa kahjustada. Iga ettevõte teenib reguleerimiste eest tulu vastavalt oma panusele, selgitas Tarvo Õng.

"Meie ärimudel on võrreldav Uberiga. Me rakendame seni n-ö kasutult seisnud tarbijate paindlikkuse elektritarbimises ja pakume neile juurde kõrgetasemelist klienditeenindust. Me ei oma ise elektrivõrgu stabiliseerimiseks tootmis- või tarbimisvõimsusi, vaid kasutame selleks efektiivselt oma klientide omi, mida nad parajasti oma äris ei rakenda," lisas ta.

Contrarian Venturesi juhtivpartneri Rokas Pečiulaitise sõnul on taastuvenergia see, kus toimub tänapäeval põhiline osa tootmisvõimsuste kasvust. "Taastuvenergia aga ei ole olemas, kui me seda vajame. Seega peab tootmise volatiilsuse tasakaalustama ja Energia Juhtimiskeskus teeb seda, kasutades olemasolevat energiat, mitte fossiilsetel kütustel töötavaid generaatoreid. Nende igapäevatööst saavad kasu kõik tarbijad läbi soodsamate elektrihindade ja puhtama keskkonna," märkis ta.

Energia Juhtimiskeskus on tegelenud tarbimise juhtimise uuringute, tehniliste testide ja ärimudeli väljatöötamisega alates 2014. aastast.

"Balti elektrisüsteem on seoses taastuvenergia ja muutuvate turutingimustega silmitsi uue ajastuga. Elektrisüsteem peab vastama nendele uutele väljakutsetele, et säiliks elektrivõrgu turvalisus ja varustuskindlus," ütles Contrarian Venturesi kaasasutaja Darius Žakaitis.

Energia Juhtimiskeskus pakub Big Data ja pilvepõhiseid lahendusi ning soovib ümber kujundada elektriturgu. Ettevõtte senised pilootprojektid hõlmavad külmhooneid, kontorihooneid, kaubanduskeskusi ning muid energiaintensiivseid firmasid. Kasutatav tehnoloogia ja IT-lahendus võimaldavad ligipääsu senisest täpsemale tarbimisinfole ning tarbimispaindlikkuse pakkumist elektriturule.

Contrarian Ventures on Vilniuses baseeruv riskikapitali ettevõte, mis investeerib eelkõige tehnoloogia ja energia sektorisse Euroopas. Ühtlasi juhib Contrarian Ventures Smart Energy Fundi, mida rahastab Lietuvos Energija.

Leedu riigile kuuluva Lietuvos Energija Grupi põhitegevusteks on energia ja sooja jaotamine ja müük ning gaasi müük ja jaotus. Lisaks veel elektrijaamade ning elektrivõrgu ehitamine ja nende käitamine. Oma rohkem kui 4000 töötajaga kontrollib ja opereerib Lietuvos Energija grupp olulisemaid Leedu elektrijaamu ning garanteerib tarneid 1,6 miljonile eratarbijale ning 200 000 juriidilisele isikule üle Leedu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755