Autor: Aali Lilleorg • 10. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siim Sikkut sai endale tiimi CTO ja CDO

Alates augusti algusest on Eestil oma tehnoloogia ala ja andmete ala pealikud ehk Chief Technology Officer (CTO) Kristo Vaher ja Chief Data Officer (CDO) Ott Velsberg, kirjutas majandus- ja kommunikatsiooniminsteerium Digiriigi blogis.
Kristo Vaher (CTO), Ott Velsberg (CDO) ja Siim Sikkut (CIO ehk IKT-asekantsler)

MKMis loodi need rollid põhjusel, et teha nimetatud aladel Eesti e-riiki tugevamaks ning selleks oli Siim Sikkuti meeskonda vaja juurde jõudu ja nutti. Eesti riigi CTO alates augusti algusest on Kristo Vaher ja CDO on Ott Velsberg.

CTO ehk tehnoloogiate juhi tööks on organisatsioonides tehnoloogilise arengusuundade seadmine, vastavate valikute tegemine ja elluviimise vedamine. Tema töölaual on esmajoones e-riigi arhitektuuri korrastamine ja uuendamine, tehnoloogiliste katseprojektide käivitamine, aga ka riigi olulisemate IT-arenduste nõustamine ja suunamine.

CDO-d ehk andmete juhid tegelevad tavapäraselt kõige andmete säilitamise ja nende kasutamisse puutuvaga, andmehaldusest konkreetsete arendusteni. Riigi CDO ees on meil seismas väljakutsena andmeanalüütika ja -teaduse ning ka tehisintellekti rakenduste kasutuselevõtu käimavedamine riigiaparaadis, lisaks avaandmete poliitika loomine ja elluviimise vedamine.

Kristo Vaher: "Olen endistele kolleegidele ja arendajatest sõpradele lubanud, et mu suurim eesmärk on lahendada IT-arendused meie e-riigis selliselt, et suured projektid polekski enam nii suured ja arendused poleks juba takerdunud probleemidesse enne, kui insener esimesed read koodi kirjutab."

Vaheri sõnul on ta olulisema osa oma elust olen üritanud maailma parandada vaneminseneri, mentori ja meeskonnajuhi ning süsteemide arhitektina. "Kuigi suurim kogemus on mul erasektorist, siis on ka hiljutine positiivne koostöökogemus tugevate inseneridega siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskusest, mille õppetunnid olid ka ajendiks majandusministeeriumi tööletulekuks," lisas ta.

Ott Velsberg: "Ma keskendun kolmele põhisele valdkonnale, nimelt avaandmed, tehisintellekt ning andmeanalüütika. Seeläbi loodan kaasa aidata efektiivsema andmekasutuse kujundamisele, mis aitaks tõhustada majandust ning lahendada ühiskondlikke küsimusi innovaatilistel viisidel."

Enne majandusministeeriumi tööle asumist oli Velsberg doktorant informaatika teaduskonnas Umeå ning Uppsala ülikoolides. Doktoritöö raames keskendus ta infosüsteemide kasutamisele avalikus sektoris, kus fookuses oli sensortehnoloogia ning sensoritest tulenevate andmete rakendamine. Teadustööga paralleelselt osales Velsberg avaliku sektori Asjade Interneti pilootprojektides ja on järjepidevalt tegelenud andmeanalüütikaga nii akadeemias kui ka erasektoris.

Allikas: Digiriik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755