Autor: Indrek Kald • 12. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste IT-lahendus ennetab infarkti

Tehnopoli startup inkubaatori juht Martin Goroško.
Foto: Tehnopol
Tehnopol startup inkubaatori programmi lõpetas teiste seas tervisetehnoloogia idufirma Transformative.ai, mis loob andmeanalüütika ja tehisintellekti abil meditsiinis uudseid ravi- ja ennetamislahendusi, sh infarkti vastu.

Nimelt arendab ettevõte mudelit inimese südame seiskumise ennetamiseks, mida testitakse täna haiglates nii Eestis kui Suurbritannias. Tulevikus saab lahendusest nutikella osa, mis võimaldab südame seiskumist ette prognoosida ning seeläbi tõsta oluliselt tõenäosust meditsiinilise abi õigeaegse sekkumise abil halvimat ära hoida.

Iduettevõtte kaasasutaja Marek Sirendi sõnul oli Tehnopoli inkubaatoris oleku aeg neile igati teguderohke. "Meie meeskonna suurus kahekordistus, viisime läbi eduka rahastusvooru ning leidsime kaks uut partnerit. 2018. aastal on meeskonda veel lisandunud kaks töötajat Londonis ning oleme loonud baasi New Yorgis," rääkis ta.

"Tehnopol oli meie startupi esimene tõeline kodu ja seal oldud aja jooksul lõime kontakte kohaliku startup kogukonnaga ning leidsime ka kogenud investor-nõustaja," lisas Sirendi, kes ise on teinud Cambridge´i ülikoolis doktorikraadi füüsikas.

Lisaks lõpetas inkubaatori ChatCreate, mis asendab inimesed kliendisuhtluses ja klienditeeninduses, hoides kokku aega ja pakkudes kvaliteetset klienditeeninduskogemust.

ChatCreate´i juhi Jorma Jürisaare sõnul on inkubaatorist kasu just eelkõige varajases faasis, sest alles siis saab selgeks, mida tehnoloogiastartupi tegemine päriselt tähendab. "Saime oma ideed valideerida ja rohkem skaleeritavaks muuta. Tekkis esimene kontakt n-ö päris maailmaga," ütles ta.

Samuti inkubatsiooniprogrammi lõpetanud SprayPrinter arendab riistvara ja tarkvara, mis võimaldab igal inimesel kujundada ja värvida vabalt valitud pindasid värviprinteri abil. Täna keskenduvad nad peamiselt äriklientidele ning on võtnud sihiks suurte majade dekoreerimise.

Tehnopoli startup inkubaatori juhi Martin Goroško sõnul on nende eesmärk aidata noortel tehnoloogiapõhistel iduettevõtetel jõuda stabiilse käibeni või esmase erainvesteeringuni. Selle nimel töötab inkubaator aastas ligi 60 ettevõttega, kellest 60% on edukad.

"Sel korral on meil au edukalt lõpetada koostöö SprayPrinteri, Transformative.ai ja ChatCreate´iiga. Kokku kaasasid need kolm ettevõtet ligi 800 000 euro ulatuses esmainvesteeringuid ning on nüüd edukalt laienemas rahvusvahelistele turgudele," selgitas Goroško.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755