Autor: Indrek Kald • 17. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstBAN kutsub Põhjala äriinglite programmi

EstBANi president Rein Lemberpuu.
Foto: Väinu Rozental
Eesti äriinglite võrgustik EstBAN kutsub vähemalt 5000 eurot investeerida suutvaid huvilisi Põhjamaade äriinglite programmi, mis päädib investeeringuga ühiselt välja valitud idufirmasse.

Alustavale äriinglile on see hüppeplatvorm riskikapitalimaailma, samas kogenud ingel saab lisaks õppida maailma tippudelt. Programmis osalemiseks registreerimistähtaeg on 1. oktoober.

EstBANi president Rein Lemberpuu sõnul on Põhjamaade äriinglite programm parim viis riskikapitali maailmaga tutvumiseks. "See on matk džunglisse, kuid seda professionaalse giidiga. Teeme põhitõed selgeks. Ülevaate saab nii juriidilistest küsimustest kui ettevõtte väärtuse hindamisest. Samaaegselt tutvuvad alustavad äriinglid kogenud riskikapitaliinvestoritega," selgitas ta.

Programm lõpeb ühisinvesteeringuga. "Investeeritakse koos kogenud äriinglitega, kes perspektiivikaid idufirmasid hästi eristavad," rääkis Lemberpuu.

Ta lisas, et baaskoolitustega ei piirduta ning õpitakse maailma tippudelt. "Näiteks Hollandi ingelinvestor ja ettevõtja Maurice Beckand Verwee jagab oma ühisinvesteeringute tegemise parimaid praktikaid. Idufirma väärtuse hindamise teemal räägib kogenud Taani ingelinvestor Peter Sandberg. Nii võidab osalemisest ka kogenud investor," märkis ta.

Oktoobri lõpus on grupil plaanis reis USAsse Räniorgu ehk Silicon Valleysse. "Parimaid rahvusvahelisi praktikaid tasub õppida just sealt, kus tehakse enim riskikapitali investeeringuid," kinnitas EstBANi juht.

"Tehes tihedat koostööd Eesti suurimate startup-sündmustega nagu Latitude59 ja sTARTUp Day, saame investoritele pakkuda laia valikut kõrge kasvupotentsiaaliga edumeelseid idufirmasid," kirjeldas Lemberpuu.

Põhjamaade äringlite programm on kutsutud ellu Eesti äriinglite võrgustiku EstBAN ning Soome, Taani ja Norra ingelinvestorite võrgustike poolt.

Esimesed ühisinvesteeringud tehti programmi kaudu sel kevadel. Kokku osales EstBANi veetud kevadvoorus 35 äriinglilt, kelle hulgas oli nii Eesti, Hollandi, Belgia, Venemaa kui Saudi Araabia investoreid. Ühiselt otsustati paigutada 175 000 eurot Eesti iduettevõttesse Fractory. Kokku kandideeris ühisinvesteeringule üle saja iduettevõtte.

EstBANiga eelmise aasta lõpul liitunud Raigo Õunapuu jäi kevadvooruga rahule. "Liitusin äriinglitega eelkõige kogemuste saamise eesmärgil, et investorina areneda. Investeerin ka aktsiatesse ja võlakirjadesse – pole mõtet kõiki mune ühte korvi panna. Äriinglina pead tootlikkuse hindamisel arvestama natuke teisi põhimõtteid, samamoodi tuleb orienteeruda juriidilistes küsimustes. Seda see programm pakub," rääkis ta.

Idufirmad saavad osalemiseks avalduse esitada EstBANi kodulehe kaudu. Esmalt valitakse välja 15 tugevamat, kes esitlevad oma ettevõtet äriinglite ees. Nende hulgast valitakse neli paremat, kes pääsevad rahvusvahelise idufirmade festivali sTARTUp Day pealavale oma ettevõtet esitlema. Nelja seast valitakse ühise hindamise käigus üks ettevõte, kuhu tehakse vähemalt 250 000eurone investeering.

Äriinglite assotsiatsioon EstBAN on varases arenguetapi ettevõtetesse investeerivate erainvestorite võrgustik, mille eesmärk on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine.

EstBANil on üle 120 liikme, kes analüüsivad iduettevõtteid võrgustiku toel ja teevad ühiselt investeeringuid. EstBANi on teretulnud kõik huvilised, kes on nõus panustama aega ja raha suure kasvupotentsiaaliga, veel väikestesse innovaatilistesse ettevõtetesse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755