Autor: Lauri Teder • 29. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BlackBerry suunamuutus kulgeb edukalt

Foto: Pixabay
Aastate eest Apple'ile ja Samsungile alla jäänud endise mobiilitootja BlackBerry finantstulemused näitavad, et firma suunamuutus kulgeb edukalt, kirjutab CNN.

Raskustes telefonitootjast lootustäratavaks tarkvarafirmaks muutunud BlackBerry rõõmustas börse reedel kahanenud kulude ning oodatust väiksema kahjumiga. Ettevõtte turundus- ja müügikulud kahanesid möödunud kvartalis 6% ning arenduskulud 15%. BlackBerry kogukäive langes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes küll 13%, 210 miljonini, ent kahjum - 4 senti aktsia kohta - oli sellegipoolest tunduvalt väiksem kui analüütikute prognoositud 8 senti.

Kunagi ärimaailmas laialt hinnatud nutitelefonide tootjana tuntud BlackBerry lõpetas oma seadmete valmistamise 2016. aastal, loovutades nime kasutamise õiguse teistele tootjatele. Mobiilide asemel on BlackBerry oma tegevjuhi John Cheni juhtimisel keskendunud hoopis turvatarkvara ja isejuhtivate sõidukite tehnoloogia arendamisele. Viimase kvartali seisuga pärineb enam kui 90% firma käibest tarkvaraga müügiga seotud tuludest, kusjuures tervelt 81% neist tuludest pärinevad püsitasudest ja muudest korduvatest sissetulekutest.

Sõidukites kasutatava tarkvara loomiseks sõlmis BlackBerry jaanuaris koostööleppe Hiina otsingumootori Baidu omanikfirmaga. Lähiajal keskendub BlackBerry eelkõige aga ettevõtetele ja asutustele suunatud suhtlustarkvara Spark levitamisele, mis võimaldab teha krüpteeritud videokõnesid, saata turvaliselt sõnumeid ja andmeid ning ühenduda asjade interneti seadmetega.

Lisaks BlackBerry ärisuuna järsule muutmisele on viie aasta eest ametisse astunud tegevjuht Chen kahandanud oluliselt ka firma võlakoormat: ettevõtte arvel on 2,4 miljardit dollarit vaba raha ning pelgalt 740 miljoni dollari ulatuses pikaajalisi laene.

BlackBerry aktsia on reedel kallinenud pisut üle 13%. Cheni ametiaja algusest saati on väärtpaberi hind jõudnud 60% kõrgemale. Tõsi, BlackBerry seis on siiski tagasihoidlik, kui arvestada, et Apple on hüpanud viie aasta jooksul enam kui 200% ülespoole.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755