Autor: Indrek Kald • 2. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirma lõi telemeditsiini portaali

Täna avati telemeditsiini portaal minudoc.ee.
Foto: Sentab Estonia
Täna avati telemeditsiini portaal minudoc.ee, mis vahendab arstide konsultatsioone läbi videopildi, võimaldades patsiendil saada arstilt ka isikustatud nõu.

Tegu on meditsiinivaldkonna kaugteenusega, mille eesmärk on aidata kaasa tervishoiusüsteemi inimkesksemaks muutmisele, lisaväärtusena pakub minudoc.ee arstiaegu ka õhtuti ja nädalavahetuseti.

Minudoc.ee turule toonud idufirma Sentab Estonia OÜ juhi Tarmo Pihli sõnul on uue teenuse eesmärk võimaldada inimestel saada kiiret ja kvaliteetset arstiabi just sellel ajal, mil see neile endile kõige paremini sobib.

Minudoc.ee tugevuseks on tema kinnitusel paindlikkus. "Inimene saab n-ö minna arsti vastuvõtule täpselt seal, kus ta parasjagu on ja ta ei pea väiksemate murede lahendamiseks kulutama aega mitme erineva koha vahel sõitmisele," selgitas Pihl.

Samuti võtsid minudoc.ee tegijad eesmärgiks arstiabi kättesaadavuse parandamise. "On üldtuntud teadmine, et paljudel juhtudel vajavad inimesed arsti konsultatsioone töövälistel aegadel ja nädalavahetuseti. Seetõttu on [erakorralise meditsiini osakonna] EMO arstid tihtipeale ülekoormatud probleemidega, mida saaks lahendada perearst läbi videokonsultatsiooni," lausus Pihl.

Veel ühe uuendusena olemasolevate tervishoiu kaugteenuste lahenduste kõrval tõi Pihl esile, et minudoc.ee kaudu saab patsient isikustatud konsultatsiooni. "Alustades videokõnet, annab patsient nõusoleku arstile tutvuda ka tema digilooga, mistõttu saab arst aidata patsienti paremini lähtuvalt tema varasemast haigusloost ning vajadusel kirjutada välja ka digiretsepti või saatekirja eriarstile," selgitas Pihl.

Telemeditsiini teenus minudoc.ee võimaldab lahendada inimeste muresid ja aidata neid lahenduseni ka sellistel juhtudel, mil tavameditsiin pole kättesaadav. Näiteks on telekonsultatsioon heaks alternatiiviks neile, kes elavad suurtest keskustest väljaspool ja kus arstiabi kättesaadavusega on muresid.

Seejuures on minudoc.ee portaali eesmärk võimaldada inimesele arstiaja saamist ka samaks päevaks. Lisaks saab inimene valida, millise arstiga ta suhtlema asub. Seega on minudoc.ee lahenduseks ka Eestis elavatele välismaalastele, kuna arsti konsultatsioone pakutakse lisaks eesti ja vene keelele ka inglise, soome, hispaania ja prantsuse keeles. Portaalist saavad arstiabi ka Eesti ravikindlustuseta inimesed.

Terviseagentuur OÜ perearstist juhi Madis Tiigi sõnul on maailmas virtuaalsed kliinikud väga levinud kanaliks, millega tõstetakse meditsiinisüsteemi kuluefektiivsust ja tagatakse arstiabi parem kättesaadavus.

"Tänu minudoc.ee-le ei sõltu arstiabi enam asukohast. Näiteks perearstide töö on pikaajalises plaanis paljuski profülaktiline, mitte koguaeg kiireloomuliste probleemide lahendamine, mistõttu saab suurt osa visiitidest ka virtuaalselt lahendada. Läbi virtuaalse visiidi säilib sama kvaliteetne arstiabi, kuna arst pakub ikka samaväärset konsultatsiooni ning saab ligi samadele dokumentidele, lihtsalt suhtluskanal on virtuaalne," selgitas ta.

Patsiendi jaoks luuakse sellega Tiigi sõnul lisaväärtus, kus ta ei pea arstiabi saamiseks viibima enam arstiga samas ruumis, linnas ega riigis.

"Kui Eesti kontekstis on tegu uue lähenemisega, siis mujal maailmas on virtuaalne visiit väga levinud ning osades kliinikutes ulatub videokonsultatsioonide osakaal kordusvisiitidest isegi 60%ni. Seega on tegu teenusega, mis on mujal maailmas järele proovitud ja mille kvaliteet ja kuluefektiivsus on tõestatud," kinnitas Tiik.

Virtuaalne kliinik loob tema sõnul palju uusi võimalusi ka arstidele oma töö optimeerimiseks. "Läbi virtuaalse visiidi saab arst optimeerida nii oma töö aega, töö kohta kui ka töö koormust erinevate piirkondade vahel," märkis Tiik.

Arstid on minudoc.ee platvormi kaudu igaühele kättesaadavad seitse päeva nädalas ning kuni kella 22ni õhtul. Hetkel saab keskkonnas broneerida konsultatsiooni aegu perearstide, pereõdede, psühholoogide, füsioterapeutide ja toitumisnõustajate juurde.

Platvormiga on liitunud 25 tervishoiutöötajat, kuid teenusepakkujate arv kasvab ning lähiajal on lisandumas veel mitmed teisedki eriarstid ja koostööpartnerid. "Oleme avatud koostöö läbirääkimisteks kõigi arstidega, kes soovivad pakkuda patsientidele uuenduslikku ja mugavat võimalust kiireks arstiabiks distantsilt," kinnitas portaali loonud Sentab Estonia juht Tarmo Pihl.

Uues telemeditsiini keskkonnas osutavad arsti e-konsultatsiooni teenust vastavat tegevusluba omavad kvalifitseeritud tervishoiutöötajad.

Juba 2014. aastal ilmnes sotsiaalministeeriumi ja Praxise uuringust "Telemeditsiini laialdasem rakendamine Eestis", et turul on suur vajadus telemeditsiini teenuste järgi. Uuring tõi välja, et Eesti vajab inimkesksemat tervishoidu, mis tagaks omakorda kogu süsteemi jätkusuutlikkuse nii kvaliteedi, kättesaadavuse kui ka efektiivsuse seisukohalt.

Varasemates teadusuuringutes on toodud ka välja, et ühiskond liigub üha enam kaugteenuse osutamise suunas ning nii järjest arenev tehnoloogia, digitaalsus kui ka inimeste üleüldine valmisolek soosivad uute efektiivsemate lahenduste turule tulekut, seda ka meditsiinis.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755