Autor: Indrek Kald • 22. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament arutab Cambridge Analytica juhtumit

Facebooki asutaja Mark Zuckerberg on pidanud juhtunut selgitama ka europarlamendile.
Foto: Postimees/Scanpix
Teisipäeval, 23. oktoobril arutavad Euroopa Parlamendi saadikud võimalikke meetmeid seoses Facebook-Cambridge Analytica andmelekke skandaaliga.

Euroopa Parlamendi teatel kutsutakse suure tõenäosusega Facebooki üles lubama ELi ametiasutustel läbi viia audit, et anda hinnang platvormi kasutajate isikuandmete kaitsele. Lisaks soovitavad europarlamendi liikmed ettevõttel viia sisse vajalikud muudatused, et tagada kooskõla ELi andmekaitse eeskirjadega.

Strasbourgis toimuval arutelul osaleb ka Euroopa Komisjoni õigus- ja tarbijaküsimuste ning soolise võrdõiguslikkuse volinik Vera Jourova. Samal päeval hääletatakse ka selle teemalist resolutsiooni.

Briti turuanalüüsifirma Cambridge Analytica sattus märtsis avalikkuse tähelepanu alla, kui meedia teatas, et USA tänase presidendi Donald Trumpi kampaaniameeskonna poolt 2016. aastal palgatud firma varastas Facebooki kasutajaandmeid, et tarkvara abil Ühendriikide valijaid mõjutada.

Facebooki andmeil sattusid Cambridge Analytica kätte kuni 87 miljoni inimese andmed.  Neist üle 70 miljoni olid ameeriklased, ent enam kui 5500 ka eestlased.

Facebooki asutaja ning suuromanik Mark Zuckerberg on pidanud juhtunut selgitama nii USA kongressile kui ka europarlamendi ees.

Mai alguses teatas Cambridge Analytica, et lõpetab tegevuse ja kuulutab end maksejõuetuks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755