Autor: Indrek Kald • 24. oktoober 2018

Õpilased asuvad võidu looma digilahendusi

Valgamaa kutsehariduskeskuse mullune võidukas digiidee: laotööd lihtsustav rakendus.
Foto: samsungdigipass.ee
Kolmandat aastat toimuv kutsekoolinoorte digioskuste programm toob nädala lõpus Tallinna Ülikooli võistlema kümme 14-20aastaste noorte meeskonda õppeasutustest üle Eesti.

Koolitusprogrammi Samsung Digi Pass juhi, Tallinna Ülikooli haridustehnoloogia vanemteaduri Mart Laanpere sõnul töötavad kutsekooliõpilased mentorite toel oktoobrist veebruarini enda valitud tarkvaradisaini projektidega, omandades tööturul vajalikke digioskusi.

"Nelja kuu jooksul asuvad võistlustulle nii tulevased tarkvaraarendajad, multimeedia spetsialistid, tööstusinformaatikud, juuksurid, metsurid, laotöötajad kui ka koka eriala õpilased. Tehnoloogia areng on jõudnud sellesse faasi, kus IKT on levinud igasse valdkonda ning digioskusteta tööturul hakkama ei saa," lausus Laanpere.

Oma kolmeliikmeliste meeskondadega on kutsekoolinoorte digipädevuste koolitusprogrammis väljas Luua Metsanduskool, Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus ning Järvamaa ja Tartu Kutsehariduskeskus. Kaks võistkonda on osalemas nii Kehtna kui Võrumaa Kutsehariduskeskusest.

Samsung Electronicsi Digi Pass programmi juht Baltikumis Egle Tamelyte tõi välja, et Eestis finaali valitud ideed aitavad lahendada elulisi probleeme ja mentorid julgustavad noori ka tulevikus oma äriideeid ellu viima.

Näiteks tahavad Kehtna Kutsehariduskeskuse õpilased raplamaalaste jaoks programmeerida orienteerumismängu, Võrumaa infotehnoloogia süsteemide nooremspetsialistid aga soovivad luua spordirakenduse, kus saab reaalajas vaadata Eestiga seotud mängude tulemusi.

"Üks meeskond soovib arendada rakendust, mis lihtsustaks auto remontimist ja aitaks leida mehaanikuid. Teine tiim tunneb puudust äpist, millega vaadata vabu parkimiskohti kaubanduskeskustes ja muudes avalikes parklates. Tahetakse ka välja töötada rakendust, milles saab tutvuda poodide tootevalikuga ja võrrelda hindu. Soovitakse luua äppi, mis aitab eri riikide seadusandluses orienteeruda, ning tarkvara droonile ja Android-seadmele, mis teostab metsamõõtmist täpsemalt ja väiksema ajakuluga," kirjeldas Tamelyte digiideid.

Esimesed koolituspäevad ootavad ees 26. ja 27. oktoobril Tallinna Ülikoolis, kus kutsekoolinoored läbivad digitaalsete oskuste testi ning saavad ülevaate prototüüpimisest kuni nutiseadmete eripärani.

Koolituse lõpus saavad osalejad spetsiaalsed digitaalsed passid, mis on tõestus tulevasele tööandjale omandatud oskustest ja kogemustest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052