Autor: Indrek Kald • 29. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet loob võimekuse andmekaeveks

Statistikaameti peadirektor Mart Mägi.
Foto: Andres Haabu
Statistikaamet hakkab looma andmekaeve võimekust riigisektoris, et parandada avalike andmete analüüsimist. See võimaldab teha valitsusel täpsemaid otsuseid ning tõhustada ettevõtluses äriprotsesse.

Andmekaeve reaalajas rakendamise võimekus puudutab eelkõige väliskaubanduse ja maksukogumise käigus tekkivaid andmeid. Riigipoolse toetuse suurus selleks on 1,4 miljonit eurot kolmeks aastaks. Vastava koostööleppe allkirjastasid statistikaameti peadirektor Mart Mägi ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

Mart Mägi sõnul on andmekaeve pilootprojekt oluline samm andmeanalüütika võrgustiku loomisel riigis. Statistikaameti juht lisas, et tal on heameel, et see sünnib riigiasutuste, erasektori ja teadlaste koostöös.

"Lähikümnendi nutika riigi ja andmepõhiste otsuste tegemise olulisim alustala on kvaliteetsed, õiges vormis ja õigeaegsed andmed," märkis Mägi. "Oluline on sealjuures võimekus juba kogutud andmeid taaskasutada ning topelt kogumise vältimine," selgitas ta.

Valitsussektor ja erasektor seisavad silmitsi väljakutsega töödelda üha kasvavaid andmemahte ja paremini hinnata hetkel toimuvaid majandusprotsesse. Ettevõtjatele on ajakohased majandusandmed vajalikud äriotsuste langetamiseks. Valitsussektor suudaks andmeid paremini kasutades teha kvaliteetsemaid majanduspoliitilisi otsuseid ja täpsemalt suunata riiklikke teenuseid.

"Kõik Eesti riigiasutused koguvad iga päev suurel hulgal andmeid, kuid meil puuduvad vajalikud analüüsimudelid nende kasutamiseks. Majandusministeeriumi ja statistikaameti koostöö eesmärk on panna alus andmete praktilisele rakendamisele nii valitsuses endas kui ka pakkuda neid ettevõtjatele kasutamiseks. Seejuures on oluline andmete reaalajas kasutamise võimalus, mitte ainult tagantjärele tarkusena," sõnas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

Reaalaja andmete rakendamise potentsiaal Eesti majanduse konkurentsivõime kasvatamisel on tema sõnul väga suur. Kuid seda takistavad ebapiisavad, kasutuseta, killustunud või vananenud andmebaasid, nende kasutamise reeglid ning puuduvad kompetentsid.

"Prognoosimudelid eeldavad erinevate andmete kombineerimist, seega tasub hinnata ka teistes valdkondades tekkivate andmete väärtust. Loodan, et käesolev andmekaeve projekt on esimene paljudest ning loob aluse riigi ja erasektori koostööks suurte andmehulkade väärindamisel," märkis minister Tammist.

Lisaks andmekaevele on mullu käivitatud IKT-arenguprogrammi fookuses tööstuse ja ehituse digipööre ning e-residentsuse projekti laiendamine. Programmis panustatakse ka erinevate majandusharude jaoks 2000 IT-spetsialisti Eestisse toomisele ning küberkaitse teadus- ja arendustegevuse tugevdamisele ülikoolides. Programmi kogumaht on 28 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755