Autor: Indrek Kald • 30. oktoober 2018

Click & Grow kaasas kümme miljonit eurot

Click & Grow asutaja Mattias Lepp.
Foto: Marc Olivier LeBlanc
Eesti nutiaedade tootja Click & Grow kaasas rahastajatelt kümme miljonit eurot ning iduettevõtte omanikeringiga liitus ka IKEA.

Click & Grow värskeimat rahastamisvooru juhtis Eesti riskikapitalifond United Angels VC. Vooruga lisandus ettevõtte omanikeringi kaks uut strateegilist investorit. Nendeks olid maailma suurim kodusisustuse jaemüüja Ingka Group, mis haldab 367 IKEA kauplust, ja Prantsusmaa SEB Groupe´i riskikapitali haru SEB Alliance. Rahastamisvoorus osalesid ka Y Combinator ja Yunqi VC. See on Click & Grow seni kõige suurem rahakaasamine.Uue rahastusega plaanib ettevõte laiendada ja kiirendada Click & Grow’ üleilmset kohalolu ning suurendada aiapidamise populaarsust.

"Hüperlokaalse aianduse eestvedajatena oleme juhtinud seda teekonda, mille käigus nutiaiad on teeninud välja oma loomuliku koha köögiseadmete hulgas. Nüüd püüame jõuda järgmise verstapostini, et näha, kas ja kuidas hüperlokaalne farmindus suudab mõjutada meie toiduahela jätkusuutlikkust ja vähendada toidujäätmete hulka," rääkis Click & Grow tegevjuht ja asutaja Mattias Lepp.

"Meil ei saaks olla paremaid partnereid kui Ingka Group, kes panustab palju inimestesse ja keskkonnasäästlikku tulevikku, ning maailma juhtiv väikeste majapidamisseadmete tootja Groupe SEB," lisas ta.

Click & Grow tehnoloogia võimaldab kasvatada GMO- ja pestitsiidivabu värskeid taimi nii kodus kui ka teistes siseruumides. 2009. aastal asutatud ettevõtte suurim turg on USA, millele järgnevad euroliit ja Singapur. Ettevõtte müüb praegu oma kolmanda põlvkonna nutiaedu.

Click & Grow missiooniks on parandada globaalset toidu tarneahelat selliselt, et taskukohane ning tervislik toit oleks kättesaadav kogu maailmas. ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni teatel läheb umbes kolmandik maailmas toodetud toidust kaotsi või raisku, sh ligi 45% puu- ja köögiviljadest.

"Click & Grow meeskond eesotsas Mattiasega on loonud hüperlokaalse aianduse juhtiva kaubamärgi maailmas. Meil on hea meel investeerida ettevõtte võimekasse meeskonda, kes tegutseb valdkonnas, mille globaalne aastane kasv on üle 50%," ütles United Angels VC kaasasutaja Riivo Anton.

"Toit on üks valdkondadest, kus mitte kusagil maailmas pole asjad täiesti hästi. Paljudes kohtades on kvaliteetsest toidust puudus, teistes kohtades on probleemiks suur toidu raiskamine. Usume, et neid probleeme saab lahendada tehnoloogia abil," selgitas ta.

Riivo Anton liitub ka ettevõtte nõukoguga. Click & Grow on United Angelsi fondi neljas investeering toidutehnoloogia valdkonda, viimane on ühtlasi ka fondi üks investeerimisfookustest.

"See investeering on osa Ingka kontserni suuremast eesmärgist toetada uuenduslikke ettevõtteid, mis panustavad tervislikuma toidu säästvamasse tootmisse, ning usume, et Click & Grow’ uudsel meetodil on suur potentsiaal. Meie jaoks on see järgmine samm edasi, et pakkuda IKEA klientidele ja meie kaastöötajatele tervislikumat ja täisväärtuslikumat toitu, ning see annab IKEA jaeturgudele uue võimaluse olla kohalike värskete toiduainete kasvatamisel sõltumatum," märkis Ingka Group'i investeeringute juht Kirster Mattsson.

Ettevõtete taust

Click & Grow asutas 2009. aastal Mattias Lepp. Ettevõte on tarninud oma tooteid rohkem kui 450 000 kliendile üle maailma. Click & Grow peakontor asub Tallinnas.

Ingka Group (Ingka Holding B.V. ja selle tütarettevõtjad) on üks 11 kontsernist, kes on IKEA Systems B.V.-ga sõlmitud frantsiisilepingute alusel IKEA müügikanalite omanik ja haldaja. Grupp tegutseb kolmes ärivaldkonnas: IKEA Retail, Ingka Investments ja Ingka Centres. Kontsern on maailma suurim kodusisustuse jaemüüja, mis haldab 367 IKEA kauplust 30 turul. Mullusel majandusaastal külastas IKEA poode 838 miljonit inimest ja veebilehte ikea.com 2,35 miljardit inimest.

SEB Alliance on väikeste majapidamisseadmete tootja Groupe SEB riskikapitali haru. SEB Alliance teeb eelkõige vähemusosalusinvesteeringuid uuenduslikesse kvaliteetse tehnoloogilise sisuga ettevõtetesse, mis tegutsevad järgmistes valdkondades: nutisüsteemid, ühenduvus ja robootika, uued energiavormid, vananev rahvastik, tervise säilitamine, ilu ja heaolu, ökoloogia ja säästlik areng.

United Angels VC on Eesti varajase faasi riskikapitalifond, mis investeerib tarkvarasse ja sellega seotud valdkondadesse. Fondi ja selle partnerite portfelli kuuluvad teiste hulgas Eestist pärit ettevõtted Taxify, Monese ja Veriff. Fondi toidutehnoloogia portfelli kuuluvad Click & Grow, Epic Foods, eAgronom ja FoodDocs.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052