Autor: Indrek Kald • 31. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Automaatne võrguvalik võib tuua suure arve

Satelliit USA idaranniku kohal lendamas.
Foto: pixabay.com
Kui välisreisil viibides seadistada telefon valima andmesidevõrku automaatselt, võib see kaasa tuua kopsaka arve, seejuures ka üle eelnevalt määratud krediidilimiidi piiri.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul tuleb eriti tähelepanelik olla laeva- ja lennureisidel. "Sellistel juhtudel võib telefon lülituda satelliitside võrku, mille vahendusel interneti tarbimine on üldjuhul väga kulukas ning üllatusarve võib tekkida ka väikesemahulisest andmesidesessioonist," märkis ta.

Euroopa Liidus ning Euroopa majanduspiirkonna riikides saab laevas või lennukis rännelda koduturule kohaselt vaid juhul, kui ollakse ühendatud maapealse mobiilsidevõrguga. Satelliitsüsteem aga nimetatud võrgu osaks ei ole. Ühe megabaidi hind satelliitvõrgus võib ulatuda ligi 20 euroni, samas kui maismaavõrgus maksame ühe megabaidi eest 0,007 eurot.

"Ka Rootsi kruiisil käies peab oleme ettevaatlik, kuna telefon võib end automaatselt ühendada just satelliitside võrku," hoiatas Seliov ning lisas, et paraku seda aeg-ajalt juhtub. Operaator ei saa satelliitvõrgu tarbimise kohta infot koheselt ning pole välistatud olukorrad, kus kliendi arvele lisandub lõpuks oluliselt suurem summa, kui seadistatud krediidilimiit.

Tele2 klienditeenindusdirektori sõnul tasubki satelliitside puhul meeles pidada, et selle kasutamisest tingitud kulud pole reguleeritud ELi mobiilirändluse regulatsiooniga ning ka laevades ja lennukites pakutav tehniline lahendus, kus WiFi võrku saab kasutada läbi satelliitside, et ole operaatori poolt reguleeritav. Samuti ei ole satelliitvõrgu tarbimine tavapärase andmesidepaketi kuutasu osaks.

Sirli Seliov soovitab reisile minnes oma telefonis seadistada andmeside alati käsitsi ning valida võrk, mis on tuntud või tuttava nimega. Kui aga telefon valib automaatselt võrgu, tuleb olla tähelepanelik ja jälgida, et seade poleks end ühendanud kahtlase või võõra nimega võrku, mis võib potentsiaalselt olla satelliitvõrk.

Eelmisel aastal jõustusid Euroopa Liidu üleselt nn rändle-nagu-kodus eeskirjad, millest tulenevalt saavad inimesed tarbida ELis reisides mobiilset andmesidet koduriigi hinnaga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755