Autor: Indrek Kald • 13. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-firmad liitusid Macroni küberalgatusega

ASi Cybernetica juhatuse liige Oliver Väärtnõu.
Foto: EKTK
Prantsusmaa president Emmanuel Macron kuulutas Pariisi rahufoorumil välja üleilmse küberinitsiatiivi, millega ühinesid ka Eesti andmeturbeettevõtted Cybernetica ja Guardtime.

Initsiatiiv Paris Call for Trust and Security in Cyberspace kutsub üles tagama turvalist küberruumi, rõhudes küberkaitsele kolme põhilise ohu vastu: ründed tsiviilisikute ja -infrastruktuuri pihta, ründed interneti laialdase kättesaadavusele ning võõrriikide sekkumine valimisprotsessidesse.

Algatuse eesmärk on viia kokku erinevad osapooled nii valitsusest, erasektorist, akadeemiast ja kodanikuühiskonnast, et koos ühiste põhimõtete eest seista.

Cybernetica juhatuse esimehe Oliver Väärtnõu sõnul on tegemist äärmiselt olulise initsiatiiviga tänase küberruumi kontekstis. "Seisame Pariisi küberinitsiatiivi eesmärkide eest kõigis oma tegevustes üle maailma ning tunneme ühist, jagatud vastutust turvalise maailma ehitamise eest," sõnas ta.

Guardtime arendab viimased kümme aastat plokiahela tehnoloogiat, mis tagab nii digitaalsete andmete, protsesside kui süsteemide terviklikkuse. "Rahvusvahelise küberturvalisuse ettevõttena toetame täielikult Pariisi deklaratsiooni ja jätkame selle valguses ka oma pingutusi, et ehitada üles usaldusväärne, turvaline ja stabiilne küberruum," märkis Guardtime´i president Martin Ruubel.

Microsofti õigus- ja rahvusvaheliste küsimuste presidendi Brad Smithi sõnul kasutatakse küberrünnakuid uuel viisil, et ähvardada demokraatlikke ühiskondi, kes omakorda peavad sellele vastama.

"Paris Call kujutab endast pöördelist hetke, tuues kokku erinevad osapooled kõikjalt maailmast, et kaitsta meie valimisprotsesse mitte ainult valitsuste, vaid ka juhtivate institutsioonide kaudu, esindades ühiselt maailma demokraatiate struktuuri," sõnas Smith.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755