Autor: Jaanus Vogelberg • 28. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolm miljoni kasutajaga bitcoiniäri peakontor on Tallinnas

Paxfuli üks asutajatest Artur Schaback
Foto: Andras Kralla
Bitcoini inimeselt inimesele ostuplavormi Paxful kasutab ligi 3 miljonit peamiselt arengumaades elavat inimest, kes liigutavad nädalas keskmiselt 20 miljoni dollari väärtuses krüptovaluutat. Firma tegevus on mõnevõrra hallil alal – ühelt poolt peaks sellest kasu olema arengumaade inimestele, kel pole ligipääsu traditsioonilisele pangandusele, samas on Paxfuli platvormi ära kasutanud ka kriminaalid.

Paxfuli peakontor asub Tallinnas Narva maanteel sel aastal avatud Zenithi ärimajas, kus ajakirjaniku võtab vastu firma üks asutajatest Artur Schaback.

IT taustaga Schabacki huvi bitcoini vastu tärkas juba 2012. aastal. Tõsisemalt sukeldus ta ärisse aga 2014. aastal, kui kohtus New Yorgis ärimees Mohamed Azab (alias Ray) Youssefiga. Meeste esimene väljakutse oli veenda kedagi toona suhteliselt tundmatut bitcoini vastu võtma. Selleks asutati firma EasyBitz.

Esmalt võeti ette New Yorgi toiduautode pidajad. "Mõtlesime, et teeme neile lihtsa veebilahenduse, kus nad saavad QR-koodiga bitcoini vastu võtta. Osa kartis," ütles Schaback. Teised aga kleepisidki oma autode peale QR-koodi. Nüüd tekkis järgmine probleem – kuidas veenda inimesi bitcoiniga maksma?

Loe pikemalt Äripäevast.

Kuula ka Äripäeva raadio saadet Delovõje ljudi: Paxful nagu Apple tehnoloogiamaailmas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755