Autor: Indrek Kald • 29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA: hoidu õngitsuskirjadest Facebookis

Facebookis levivad õngitsuslehed on toonud kahju mitmele Eesti kasutajale.
Foto: ria.ee
Facebookis liiguvad õngitsuskirjad näiliselt sotsiaalmeediaplatvormi turvameeskonnalt, kus ähvardatakse kasutaja konto blokeerimisega. Sellega üritavad pätid ettevõtjaid õnge tõmmata, et nende rahale ligi pääseda.

Tegelikkuses on tegemist õngitsusega ehk libateatega, mille eesmärk on varastada kasutaja andmeid. Riigi infosüsteemi ametile on teada vähemalt kaks intsidenti, mille tagajärjel on kurjategijad Facebooki kontod üle võtnud ning tekitanud rahalist kahju.

Näiteks kasutas kurjategija ühe eestlase kontot Facebooki-siseste tehingute tegemiseks (reklaamide ostmiseks). Kasutaja nimelt sisestas enda andmed õngituslehele ning kuna tema konto oli seotud tema ettevõtte krediitkaardiga, õnnestus kurjategijal kasutada andmeid ka sotsiaalmeedias maksete tegemiseks. Kirjeldatud skeemi abil üritavad pätid just ettevõtjaid õnge tõmmata!

 Riigi infosüsteemi ameti soovitused:

Ära usu ähvardavaid ja kiiret tegutsemist nõudvaid kirju tundmatutelt saatjatelt.Veendu, et veebiaadress, mida külastad, on täht-tähelt seesama, mis peaks olema.Kui oled enda kasutajainfo õngitsuslehele sisestanud, siis vaheta kohe oma konto parool ning kontrolli üle, et sul on aktiveeritud kaheastmeline autentimine.Anna laekunud libateavitusest teada ka Facebooki tiimile.

NB! Veebiaadressis veendumiseks ei loeta aadressi mitte vasakult paremale, vaid aadressiribal olevast kõige vasakpoolsemast kaldkriipsust kaks kohta vasakule

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755