Autor: ITuudised.ee • 2. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolide võistlusel Robotexil võitis Tallinna 21. Kool

Planeedi ühel suurimal robootikafestivalil Robotex toimus esmakordselt "CyberSecurity meets Robotex" võistlus põhikoolide, gümnaasiumide ja kutsekoolide kübertalentide meeskondadele. Üldarvestuses võitis esikoha koha Tallinna 21. Kool, kutsekoolide kategoorias Pärnumaa Kutsehariduskeskus.
Foto: Robotex

"CyberSecurity meets Robotex" võistlusel osales 27 üldharidus- ja kutsekoolide küberkaitse talentide meeskonda, kes varem sarnastel kübervõistlustel osalenud ei ole. Küberturvalisuse teadlikkuse uuringu KüberPähkel koolivoorus osales 52 kooli, kellest seast pandi võistlusele kokku 24 meeskonda, lisaks 3 meeskonda kutsekoolidest. Võistlus toimus "Capture The Flag" (CTF) stiilis ehk gruppides tuli lahendada kahe tunni jooksul 33 ülesannet.

Meeskonnad pidi lahendama muuhulgas järgmisi ülesandeid:

•loetlema turvalisust puudutavaid murekohti lavastatud fotode alusel;

•tuvastama e-kirjade seast õngitsuskirjad;

•lahti krüpteerima raamatu järgi mõistatuse (leidma õiged leheküljed, read ja sõnad);

•leidma pildi tegemise asukoha pildi andmetes olevate koordinaatide või muude andmete järgi;

•selgitama serverikapi juhtmete sasipuntrast õiged ühendused;

•kodeerima arvutikeelest 0101010 välja inimkeelse sõnumi;

•murdma sisse lukustatud kausta;

•analüüsima võrguliiklust.

Võistluse võitjad kuulutati välja kokku 5 kategoorias:

•7.-9. klasside kategoorias võitis Tallinna Reaalkool;

•7.-12. klasside kategoorias võitis Tallinna Järveotsa Gümnaasium;

•10.-12. klasside kategoorias võitis Tallinna 21. Kool;

•kutsekoolide kategoorias Pärnumaa Kutsehariduskeskus.

•Üldarvestuse II ja III koha eriauhinna võitsid vastavalt Nõo Reaalgümnaasium ja Tartu Tamme Gümnaasium.

Telia Eesti AS, CGI Eesti AS ja Malwarbytes Estonia OÜ panid võitjatele välja praktilised küberkaitsealaseid oskusi parendavad koolitused.

"CyberSecurity meets Robotex" võistlust toetasid lisaks Eesti Interneti Sihtasutus, Kaitseministeerium, TalTech, Startup Estonia, Zone Media OÜ, Kehtna Kutsehariduskeskus, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, CTF Pärnu, MTÜ Forwardspace, Eesti NATO Ühing, Haridus ja Teadusministeerium, Politsei- ja Piirivalveamet.

Järgmine CTF ja õpetajate seminar toimub TalTech IT Kolledžis 10. jaanuaril 2019. Samal ajal avatakse küberturvalisuse teadlikkuse uuringu "KüberNaaskel" suurvõistlusele registreerumine, kuhu oodatakse 14-24-aastaseid küberkaitse talente nii Eesti kodanike kui ka residentide hulgast. Lisainfot leiad www.kybernaaskel.ee.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755