Autor: Indrek Kald • 4. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutimess CeBIT tõmbas juhtme seinast

Üks CeBITi messihallidest 2000. aastal.
Foto: Wikipedia
15-20 aastat tagasi Eesti IT-ettevõtjate tähelepanu keskpunktis olnud maailma suurim arvutimess CeBIT Saksamaal Hannoveris lõpetas osalejate puudusel tegevuse.

"Tulevikus Saksamaal CeBITi messi enam ei toimu," ütles Onuora Ogbukagu arvutimessi korraldanud firmast Deutsche Messe AG. Esimene CeBITi mess toimus juba 1970. aastal. Deutsche Messe AG juht Jochen Köckler kinnitas, et CeBITi teemasid kaetakse edaspidi teiste messide raames.

Omal ajal peeti CeBITi messi parimaks baromeetriks tehnoloogiatrendide hindamisel. Nn dot-comi buumi ajal 1990ndail ja ka uue aastatuhande alguses külastas veebruaris Põhja-Saksamaal toimunud tehnoloogiamessi pea miljon inimest. Hannoveris olid tehnoloogiaga täidetud siis kümned hiigelsuured messihallid.

Ka Eestist korraldati iga-aastaselt mitmeid grupireise CeBITi messile. Kui 1990ndate teises pooles sõideti Eestist Hannoveri messile veel maad mööda ehk autode või bussidega, siis selle aastatuhande alguses käisid siinsed IT-ettevõtete juhid ja töötajad kevadisel Põhja-Saksamaal juba lennukiga.

Hoolimata sellest, et viimasel aastail võeti CeBITil suund rohkemale meelelahutusele, kahanes nii külastajate arv kui ka messiboksi rendist huvitatud firmade hulk.

"Kõiki demograafilisi rühmi lastest vanavanemateni haaranud arvutihullus stimuleeris valdkonna arengut ja toitis arvutimaailma tutvustavaid messipidajaid. Suurte arvutimesside ümber arenes rikkalik elu. Tehnoloogia oli kallis ja valdkonnas liikusid suured rahad. Kitsa erialase suunitlusega messide külastajad olid selle raha üle otsustajad," kirjeldas R2 tehnikakommentaaris Kristjan Port.

"Maailma suurima arvutimessi CeBIT hingusele minek kuulutab arvutite eristaatuse lõppu ja nende muutumist argielu lahutamatuks osaks," lisas Port.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755