Autor: Indrek Kald • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5G robot pandi Helsingi lennujaama

Robot paigaldati Helsingi lennujaama terminali T2 Schengeni-välisele alale.
Foto: Finavia
Helsingi lennujaamas võeti kasutusele 5G võrgus töötav robot ning nüüd uuritakse, kuidas reisijad ja lennujaama töötajad teenustega seotud ülesandeid täitva masinaga suhtlevad.

Telia käivitas Helsingi lennujaamas 5G-võrgu, et täna alanud Telia ja Finavia ühisprojekti raames uurida viise, kuidas rakendada 5G võimalusi lennujaama töös ja pakkuda reisijatele uusi kogemusi.

Robot paigaldati terminali T2 Schengeni-välisele alale. Ühtlasi saab Finaviast Telia esimene klient, kes kasutab kommertskasutuse eelset 5G-võrku. 

"Robot näitab terminalist reaalajas videopilti ja võimaldab terminalis toimuva jälgimist nii kaugjuhtimise teel kui autonoomselt. Lisaks oskab robot reisijaid terminalis soovitud kohta juhatada. Meie eesmärk on katsetada projekti raames 5G-võrgu ja robootika erinevaid kasutusviise,” ütles Helsingi lennujaama IT-juht Heikki Koski.

Andmeside ja roboti juhtimine toimub lennujaama paigaldatava 5G-tugijaama kaudu. Nokia tehnoloogial põhinev võrk kasutab 28 GHz sagedust, mis on 5G-võrgu jaoks eraldatud kõrgeim võimalik sagedus. Esmakordselt Soomes kasutatakse 5G-võrgus nn millimeeterlaineid väljaspool testkeskkonda.

"Esimeses etapis leiab 5G rakendust ärisektoris, peamiselt automaatikat ja kaugjuhtimist kasutatavate ettevõtete poolt. Madala hilistumise ja ülisuure läbilaskevõimega 5G on lennujaamale väga sobiv lahendus. Lennujaam teenindab suurt reisijate hulka ja töötleb tohutuid andmemassiive, keskendudes seejuures turvalisusele ja teenuste laitmatule toimimisele," kommenteeris Telia Soome 5G valdkonna juht Janne Koistinen.

Septembri alguses avas Telia kommertskasutuse eelse 5G-võrgu Helsingis. Novembris avatud 5G-võrk Oulus toetab maailma üht esimest tööstuslikku 5G ökosüsteemi.

Telia 5G-võrk töötab Soome kommunikatsiooniameti poolt väljastatud testsagedustel. 5G-võrgus kommertsteenuste pakkumist saab alustada järgmise aasta alguses, kui jõustuvad uued riigi poolt väljastatud sagedused. Telia võitis 1. oktoobril lõppenud 5G-oksjonil 3.5G GHz sageduse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755