Autor: ITuudised.ee • 21. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TalTechis avati 5G pilootvõrk

Foto: Kuvatõmmis
Telia, TalTech ja Ericsson avasid 20. detsembril 2018 TalTechi ülikoolilinnakus 5G pilootvõrgu.

Vastavatud võrku saavad teadusuuringuteks ning innovatsiooni edendamiseks kasutada nii ettevõtted kui teadusasutused. Tehnikaülikooli teadlased, tudengid ning ettevõtted ja idufirmad saavad luua ja katsetada rakendusi, milleks on vajalik ülikiire ning kvaliteetne andmeside. Ühtlasi on tegu püsiva võrguga, mis kasutab standarditele vastavaid ning kommertskasutuseks mõeldud 5G võrgu komponente. Üheks silmapaistvamaks rakenduseks on TalTechis loodud Iseauto, mis peagi liikleb 5G tehnoloogia toel ning suhtleb kiirelt ning viivitusteta ümbritseva taristuga.

Telia Eesti tehnoloogiadirektori Kirke Saare sõnul tähistab 5G võrgu avamine mobiilside viienda generatsiooni reaalset jõudmist Eestisse.

„Loodame näha 5G tehnoloogia toel sündimas uusi ja põnevaid tulevikuteenuseid ning ärimudeleid. Seepärast on uue tehnoloogia võimalusi oodatud siia testima erinevad huvipooled. TalTech on selleks ideaalne koht, koondades tehnilisi teadmisi, nutikaid inimesi ning koostöökogemusi väga erinevate partneritega. Lisaks näeme 5G tehnoloogias tugevat tuge oma vastavatud asjade interneti ehk NB-IoT võrgule, millel on tänaseks ka esimene ärikliendist kasutaja,“ lausus Saar.

TalTechi rektor Jaak Aaviksoo kinnitas, et viies generatsioon on julge samm tundmatusse — see avab piiritud võimalused suhtluseks virtuaalmaailmas. Ta lisas: „TalTech, Telia ning Ericsson astuvad selle sammu, sest nad usuvad teadlaste ja tudengite loovusesse selle platvormi kasutamisel ja uute ideede genereerimisel. 5G on kogu Eesti tuhat sammu tulevikku!“

Ericsson Eesti juht Andrus Durejko sõnas: „Standarditele vastava ja kommertskasutuseks mõeldud komponentidega 5G võrgu käivitamine on oluline samm Eesti esimeste 5G teenuste turule tuleku suunas. 5G võrgu avamine Eesti ühes loovamas keskkonnas ehk TalTechi ülikoolilinnakus on hea näide tänaste partnerite soovist juhtida innovatsiooni ning jätkata Eesti ühiskonna digiteerimist.“

Värskelt avatud 5G võrk sai täna hommikul ka esimesed tuleristsed: ülikoolilinnakusse paigaldatud 5G tugijaamad edastasid hommikul toimunud võrguavamise sündmusele 4K formaadis telepilti, mida toodeti Euroopa parimaks tunnistatud Tallinna vanalinna jõuluturult.

„Meile teadaolevalt oli see Eestis ja meie lähiregioonis esmakordne 4K live-ülekanne ning 5G võrk sai selle edastamisega suurepäraselt hakkama,“ tunnistas Saar.

Lisaks märkis Telia tehnoloogiajuht, et tuleval aastal plaanib ettevõte avada esimese eraklientidele mõeldud 5G leviala ning selle teostamiseks käib täna juba eeltöö.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755