Autor: Indrek Kald • 11. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tele2: aasta oodatuimad telefonid

Samsungi volditav nutitelefon Galaxy F ei pruuri Eestisse müügile jõudagi.
Foto: Erakogu
Kas tänavu näeb nutitelefonide turul mulluse evolutsiooni asemel revolutsiooni ning milliseid telefone ja miks tuleb enim oodata?

"2018. aasta nutitelefonide seas ruulisid kulmud, võimalikult suur hulk kaameraid, juhtmevaba laadimine ja tehisintellekt," iseloomustas Silver Tilk Tele2st eelmist aastat kui evolutsiooni ja mitte revolutsiooni. Alljärgnevalt toob ta välja telefonid, mida sel aastal pikisilmi oodatakse ja millele edu ennustatakse.

Nokia 9 Pureview

"Nokia on vaikselt, aga kindlalt nutitelefonide turul comebacki tegemas. Seda enam olen elevil Nokia 9 Pureview üle," rääkis Tilk, sest kõlakad ja lekitatud promovideo on paljulubavad.

Ootuste kohaselt tuleb Nokia 9 Pureview viie tagakaamera, uusima Androidi operatsioonisüsteemi, ekraanisisese sõrmejäljelugeja ning piiramatu pilvemahuga Google Photos keskkonnas.

"Isiklikult ootan just Pureview kaamerat. Nokia lubab, et telefon suudab korraga teha viis fotot, mille tulemusena haaravad sensorid kümme korda enam valgust," selgitas Tele2 ekspert. "See tähendab paremaid ööfotosid," lisas ta.

Telefoni avalikustamist on oodata veebruaris ja hinnaks prognoositakse ligi 800 eurot.

Samsung Galaxy S10 seeria

Sahistatakse, et Samsungil on S-seeria kümnendaks aastapäevaks midagi erilist plaanis, sarnaselt Apple iPhone X-le. Oodatakse tavapärase kahe S10 asemel hoopis kolme telefoni. Jälle sarnaselt Apple´ile. Üks neist peaks olema lameda 5,8tollise ekraaniga "Lite" versioon ja teised juba tummisemad 6,1- ning 6,4tollise ekraaniga telefonid.

"Kuulduste kohaselt on ekraani servad kadunud, sõrmejäljelugeja ekraani sees ja põhikaamerate asetus sarnane Note-seeriale. Kõrvaklapiauk peaks endiselt alles jääma, kuna Samsungi turundus on Apple´it liiga palju selle kaotamise pärast narrinud," selgitas Tilk ning lisas, et telefonid paneb nurruma Snapdragon 855 ja üks kolmest peaks saama ka 5G toe.

Oodatav esitluse aeg on samuti veebruaris. Hinnad tõenäoliselt vahemikus 800-1200 eurot.

OnePlus 7 ja 7T

"Mitmete arvates oli OnePlus 6T üks 2018. aasta parimaid telefone. See telefon ei olnud otseselt maailma parim üheski kategoorias, aga ta oli igas aspektis tipu lähedal ja seda täiesti taskukohase hinna juures," põhjendas Silver Tilk OnePlusi välja toomist.

Oodatakse, et OnePlus 7 jätkab seda trendi ja samal ajal kardetakse, et OnePlus võib taas telefoni hinda õige pisut kergitada. Telefoni ekraani ülaosast peaks nn kulm ära kaduma ning suuremad uuendused ootavad ees ka tagakülje kaamerat.

Telefon tuleb kuulduste järgi välja mais või juunis ja hind jääb 550-650 euro kanti.

Huawei P30 ja Mate30

"2018. aasta oli Huawei aasta," väidab Tilk. "Kamaluga innovatsiooni ja tugev tõus telefoni tootjate teisele kohale on selle ilmekaks näiteks," täpsustas ta. Uute mudelite puhul võib oodata veelgi paremaid kaameraid, võimsaid akusid, ekraani sees asuvat sõrmejäljelugejat ja trendikat välimust. Huawei on näidanud, et suudab laineid lüüa küll, seega ootused on kõrgel, kinnitas Tilk.

Huawei P30 ja P30 Pro avalikustamist võib oodata märtsi lõpus ja hinnad peaksid jääma 800-900 euro ringi.

Uued iPhone´id

Apple´i jaoks on tegu üsna otsustava aastaga nutitelefonide turul. 2018 ei saatnud iPhone´i loodetud edu ja müüginumbrid valmistasid ettevõtte omanikele ning investoritele tuska. Apple´i aktsia on nende uudiste valguses samuti võtnud suuna allapoole. iPhone´i käive moodustab Apple´i käibest ikkagi ligi 70%.

"Õunafirmal on viimane aeg nutitelefonide turul juhtohjad taas enda kätte võtta, pakkudes tarbijatele reaalselt suuri uuendusi ja mitte lootes, et pisiuuenduste najal saab inimestelt taas tuhandeid eurosid sisse kasseerida," selgitas Silver Tilk Tele2st.

Arvestades, et uusi telefone on oodata alles septembris, on raske vettpidavaid ennustusi teha. Küll aga võib loota, et sarnaselt viimasele iPadile tuleb uus iPhone koos USB-C laadimispordiga, väiksema "kulmuga" ja parema kaameraga. Apple´it teades võib hind taas küündida 1000 euro kanti.

Samsung Galaxy F

"Jah, see on Samsungi volditav nutitelefon!" sõnas Tilk ning lisas, et aastaid on juba sellest sahistatud, aga tundub, et lõpuks on seade valmis. Lahtivoldituna võiks telefoni ekraan olla 7,3tollise diagonaaliga ja suletuna ligi 4,6tolline.

"Tõenäoliselt on Galaxy F pigem Samsungi turunduskaarik innovatsiooni osas, kui igapäevaselt kasutatav nutitelefon. Samas trendiseadjate hulgas võib see ligi 2000eurose hinnalipikuga pill ikkagi oma koha leida," arvas Tilk. Lubatakse hiigelsuurt akut ja vinget kaameramoodulit.

Võimalik, et Galaxy F avalikustatakse koos uue S10 seeriaga veebruari lõpus. Kui ei, siis arvatavasti peatselt pärast seda. Eesti turgudele aga antud telefoni 99% tõenäosusega ametlikult nagunii oodata ei ole, kinnitas Silver Tilk.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474