Autor: Indrek Kald • 18. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa: meie 4G katab 99% Eestist

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli.
Foto: Elisa
Elisa mobiilsidevõrk on kahe aastaga täienenud enam kui 1000 tugijaama võrra, misjärel katab Elisa kiire 4G internet täna 99% Eesti territooriumist.

2017. aastast alates asus Elisa varasemast enam tegutsema eesmärgiga tagada ühtlane võrgukvaliteet üle kogu riigi. Nii rajas Elisa eelmisel aastal üle Eesti hulgaliselt uusi tugijaamu ning parendas 3G ja 4G levikvaliteeti kokku enam kui 150 uues asukohas.

"Elisa investeeringud mobiilse interneti võrku on viimase kahe aastaga järsult kasvanud ning viimase kahe aasta arendused on kujunenud rekordiliseks," ütles Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli.

Tema sõnul lähtuti uute tugijaamade paigaldamisel, täiendamisel ja võrgu tihendamisel kliendikesksusest. "Võrku täiendati piirkondades, kus on meie klientidel igapäevased liikumismarsruudid, suuremad tõmbekeskused ja koormused ning möödunud aastal tihendasime võrku ka hõredamalt asustatud piirkondades."

Mullu lisati Tallinna 4G võrgule täiendav sageduskiht, tihendati võrku Tartu linnas, Tartumaal, Põlvamaal, Jõgevamaal, Ida-Virumaal, Läänemaal, Raplamaal ja Harjumaal. Tihendustööde käigus parendati nii sise- kui välilevi ning lisati võrku täiendav 4G teine sageduskiht ja suuremates tõmbekeskustes ka kolmas kiht. Lisaks võttis Elisa kasutusele uut tüüpi raadiotehnilise lahenduse, mis võimaldas tõsta nutitelefonides internetikiirust.

Möödunud aastal tehti võrgu tihendamise lisatöid Raplamaal, Harjumaa kagupiirkonnas, Lõuna-Eestis, Mäo–Paide–Türi piirkonnas, Põltsamaal ja Jõgeval. Tööde käigus parendati taas kord nii sise- kui ka välilevi ja lisati tugijaamadele täiendav teine ja kolmas 4G sageduskiht, mis tõstsid piirkonniti mobiilse interneti kiiruseid kaks kuni kolm korda.

2018. aastal avas Elisa Eestis esimesena NB-IoT ehk Narrowband Internet of Things asjade interneti võrgu, mis suudab korraga internetiga ühendada kümneid tuhandeid tarku seadmeid. Samuti käivitati Eesti esimene 5G-püsivõrk, mis töötab kolmes Tallinna piirkonnas testsagedusel.

Alanud aastaga sidevõrgu arendustööd ei lõpe. "Veebruari teises pooles alustame hoogsa võrguarendusega Viljandimaal, Jõgevamaal, Järvamaal ja Lääne-Virumaal, mille raames parendatakse 3G ja 4G võrku," sõnas Toomas Polli. Arendustööd peaksid lõpule jõudma teise majanduskvartali teises pooles.

Arendustööd on käinud ka kaabelvõrgus. Viimase kahe aastaga on kiiret koduinternetti pakkuv kaabelvõrk toodud koju ligi 10 000 majapidamisele. Ühtlasi on selle aasta jooksul optikateenuste pakkumise võimekus lisatud ka ligi 15 000 majapidamises, kus Elisa kaabelvõrk oli juba olemas.

Hetkel käesolevate arendustöödega saab tänavu veel üle 100 000 majapidamise ligipääsu kiirele internetile ja juurde rajatakse vähemalt 400 kilomeetrit optikavõrku. Peamisteks Elisa optikaehituse piirkondadeks on Pärnu, Tartu, Tallinn ja selle lähiümbrus. Fookuses on eelkõige suuremad korterelamud ja uued eramupiirkonnad. Samuti on plaanis viia Elisa optikavõrk kuni 100 uude ärimajja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755