Autor: Indrek Kald • 22. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

T1 sai uue põlvkonna võrgulahenduse

T1 tegutseb alates novembrist.
Foto: Raul Mee
Hiljuti avatud Tallinna kaubanduskeskus T1 sai uue põlvkonna võrgulahenduse, mille kaudu juhitakse kogu maja valgustust, helindust, infoekraane, majajuhte, parkimist jm teenuseid.

Eesti kapitalil põhineva IT-firma Datafox rajatud võrgu kaudu kontrollitakse 55 000ruutmeetrises keskuses sisevalgustust, maja fassaadi kaunistavaid LED-ribasid, külastajate loendureid, infoekraane, majajuhte, helindust ning tulevikus ka parkimist. Lisaks hõlmab uus lahendus eraldi WiFi-võrke külastajatele, avatud kontoris töötajatele ning otseülekannetele majas toimuvatelt sündmustelt.

Datafoxi küberturbe- ja võrgulahenduste müügijuhi Raido Vahi sõnul oli uusimasse kaubandus- ja meelelahutuskeskusesse võrgulahenduse rajamine märkimisväärne väljakutse. "Meie töö oli nii võrgulahenduse planeerimine, seadmete tarnimine kui ka kogu võrgu häälestamine, kuid niivõrd suur arendusprojekt nõudis esialgu kavandatu muutmist töö käigus," rääkis ta.

Vahi sõnul oli nende töö teha võrgulahendus võimalikult turvaline ja töökindel, et see toimiks 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas. "Üldpõhimõttena peavad praktiliselt kõik seadmed olema võrgu kaudu ligipääsetavad, et tuvastada kaughaldusega võimalikud probleemid mõne teenuse toimimisel ning need võimalusel ka distantsilt kõrvaldada," kirjeldas ta.

Raido Vahi kinnitusel peab uue põlvkonna võrk kaubanduskeskuses võimaldama mistahes tehniliste lahenduste toimimist. "Kaubanduskeskuses T1 Mall of Tallinn ellu viidud loendurite, valgustuse, majajuhtide, infoekraanide ja parkimise juhtimine on vaid osa kaasaegsete võrguplatvormide võimalustest," selgitas Datafoxi müügijuht.

"Tulevikus võib võrk olla abiks ka kaubanduskeskuse planeerimisel, analüüsides inimeste liikumismustrit hoones ning ennetades võimalikke kitsaskohti, miks külastajad üht või teist rendipinda üles ei leia," lisas ta.

Mullu 9. novembril avatud neljakorruselises T1 Mall of Tallinnas on üle 200 kaupluse, ligi 7000 ruutmeetril laiuv meelelahutuskeskus, 5500ruutmeetrine restorani- ja kohvikuala, kuue saaliga kino ning järgmisel aastal avatakse keskuse katusel ka vaateratas.

Kuus aastat tegutsenud Datafox on Eesti kapitalil IT-ettevõte, mis pakub IT-taristu tugi- ja haldusteenuseid, andme- ja serverikeskuse lahendusi, tarkvara, infosüsteeme ja kommunikatsioonilahendusi pilveteenusena ning võrgu- ning IT-turvalisuse teenuseid.

Igapäevaselt on ettevõtte hallata ligi 1500 tööjaama, 250 serverit ja andmehoidlat ning kümneid IP-põhiseid kommunikatsioonilahendusi, turvalahendusi, klienditeeninduse süsteeme ja pilveteenuseid.

Mullu 3,7 miljonit eurot käivet teeninud ettevõte annab tööd 17 inimesele. Datafoxi juhatusse kuuluvad Marko Külaots, Mati Raidma ja Risto Kiilberg.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755