Autor: Indrek Kald • 4. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Evestus liitub küberturbe firmaga CybExer

Endine riigiprokurör Steven-Hristo Evestus liitus kaks aastat tegutsenud küberturbeettevõttega CybExer Technologies, asudes seal juhtima äsja loodud õigusvaldkonda.
Endine riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.
Foto: Andres Haabu

Pärast 16 aastat kestnud karjääri mullu detsembris prokuröri ameti maha pannud Evestus asub tööle märtsist. Tema eestvedamisel hakatakse välja töötama ja arendama e-õppe platvorme, mis aitavad võidelda korruptsiooni ja rahapesuga ning kursis olla andmekaitse regulatsioonidega.

Evestuse sõnul oli talle põnev väljakutse kuuluda küberturbe valdkonna tippspetsialistide meeskonda ning arendada koos nendega uusi ja vajalikke rahapesu ja korruptsiooni ennetavaid digilahendusi. "Valiku tegemisel said määravaks nii meeskonna kõrge professionaalsus kui ideede sisu ja mastaapsus, kuhu minu kogemused ja teadmised võiksid parimal viisil sobituda," lisas ta.

Evestuse juhtimisel loodavate arenduste aluseks on CybExeri küberhügieeni digitest, kus osalejad pannakse vastamisi reaalsest elust pärit juhtumitega. Mängulise testi lõpus saab iga läbija personaalse riskianalüüsi koos soovitustega, kuidas ennast kübeohtude eest paremini kaitsta.

Samuti hinnatakse testide põhjal laiemalt kogu ettevõtte küberturvalisuse taset ning kaardistatakse riskid, et nende põhjal teha tööprotsessis parendusi. CybExeri küberhügieeni testi on kasutusele võtnud kümned ettevõtted, riigiametid, ülikoolid, haiglad ja organisatsioonid nii Eestis kui välismaal.

CybExer Technologiesi juhatuse esimehe Andrus Kivisaare sõnul on nende küberhügieeni platvorm olnud nii atraktiivne, et paljud kliendid ja koostööpartnerid on soovinud rakendada sellel ka teiste valdkondade koolitusi.

"Eelkõige on jutt korruptsiooni ennetamisest, rahapesu tõkestamisest ja andmekaitsest, et kasvatada läbi uute arenduste kohalike omavalitsuste, erinevate ametite, ettevõtete ja organisatsioonide inimeste teadlikkust," märkis ta.

"Kes saaks olla veel parem selle valdkonna arendusjuht, kui mitte antud teemade üks juhtivaim ekspert Eestis, Steven-Hristo Evestus. Seetõttu on meil väga hea meel, et sellise kogemustepagasiga mees meie väljakutse vastu võttis ja CybExeri meeskonnaga liitus," lisas Kivisaar.

Steven-Hristo Evestus töötas alates 2002. aastast prokuratuuris prokurörina erinevatel ametikohtadel, sh oli aastail 2014-18 juhtiv riigiprokurör. Tema hallata olid riigi ja rahvusvahelise prioriteetsusega kuritegusid menetlenud süüdistusosakonna tööd. Samaaegselt esindas ta riiklikku süüdistust mitmetes korruptsiooni, rahapesu ning majandusvaldkonnaga seotud kohtumenetlustes.

Viimase aasta jooksul on CybExeri meeskonnaga liitunud mitmed Eesti julgeoleku- ja küberturbevaldkonna spetsialistid. Teiste seas Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) endine juht Klaid Mägi, kes juhib nüüd CybExeri küberohtude valdkonda. Samuti NATO küberkaitsekoostöö keskuse endine juht ja varem kahe Eesti presidendi meeskonnas töötanud Merle Maigre, kes on mullu septembrist ametis CybExeri valitsussuhete valdkonna juhina.

CybExeri klientideks on ligi 20 sriigi valitsused ja rahvusvahelised organisatsioonid. Ettevõtte üks nõutuim toode on rahvusvahelistes kaitseringkondades tunnustust pälvinud küberharjutusväljak suuremahuliste ja keerukate küberõppuste läbiviimiseks. Lisaks on CybExer partner ettevõtetele nii Eestis kui ka välismaal nende küberjulgeoleku riskide hindamisel ning reaalsete intsidentide ja kriiside lahendamisel.

Mullu mais kuulutas NATO kommunikatsiooni- ja teabeagentuur NCI CybExeri oma innovatsioonikonkursi üheks võitjaks. Vaid kaks aastat tegutsenud Eesti küberturbeettevõte saavutas kõrgeima tunnustuse andmete visualiseerimise kategoorias.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755