Autor: Indrek Kald • 5. veebruar 2019

G4S: oht varitseb iga turvakaamerat

Eesti suurima turvafirma G4S teatel varitsevad kübermaailma ohud igat internetis olevat turvakaamerat, sõltumata selle päritolumaast.
G4S Eesti peamaja allinnas Paldiski maanteel.
Foto: Erik Prozes

Eile vahendas ituudised.ee turvaettevõtte Rapid Security teadet, et Eesti julgeolekuasutused ja muud riigiametid kasutavad tuhandeid soodsaid valvekaameraid, mille USA valitsus keelas turvavigade, avastatud "tagauste" ning seotuse tõttu Hiina võimudega. "Hiina tootjad Hikvision ja Dahua pakuvad soodsat masstoodangut, mille turvalisus on alati olnud nõrk koht, nüüd on avastatud ka "tagauksed" ja leidnud kinnitust Hikvisioni seos Hiina valitsusega," sõnas Rapid Security juhataja Vallo Põldma.

G4S teatel tarnivad nad Boschi, Sony, Axise ja Dahua kaameraid, Hikvisioni kaameraid on müünud vähe. Ettevõte püüab hoida tootevaliku laiana, et klientide soovidele vastu tulla.

"Eesti turvahangetel ei ole tavaks seada tingimusi, mis välistaks osad tootjad või kus turvakaalutlustel eelistatakse konkreetseid tootjaid. Pigem kirjutatakse hangetesse tootespetsifikatsioone, mis peaksid välistama odavamad kaamerad ja tagama vajaliku kvaliteedi," sõnas G4S Eesti kommunikatsioonijuht Reimo Raja.

Tema sõnul varitsevad kübermaailma ohud igat võrgus olevat turvakaamerat, olenemata turvakaamera tootjast, ning kõige tähtsam on hoida turvaseadmete tarkvara uuendatuna.

"Hiljuti saatsime näiteks Boschi kaamerate kasutajatele info tarkvarauuenduse vajalikkusest, kuna tootja avastas turvaaugu. Oma videovalve teenuse klientidele teeme sellised tarkvarauuendused automaatselt ise," kinnitas Raja.

Julgeolekukaalutlustel kasutavad teatud asutused ja teadlikumad kliendid turvakaameraid tema sõnul vaid võrkudes, millest välismaailma ei pääse ja ka sisevõrk on ehitatud seadmetega, kus on võimalik igasugune mittevajalik liiklus avastada ja keelata.

"Ei saa öelda, et kõige odavamate kaamerate tellijad võimalikest turvariskidest teadlikud pole. Ollakse ikka ja tuntakse selle teema vastu huvi. Otsuse, millist turvalahendust kasutada, teeb tellija lähtudes oma riskihinnangust ja rahakotist," selgitas Reimo Raja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052