Autor: Indrek Kald • 12. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: varajase faasi rahastus kahanes

Suured Eesti iduettevõtted kasvasid mullu veelgi suuremateks, ent varajase faasi rahastus kahanes, kommenteeris investor Allan Martinson.
Ettevõtja ja investor Allan Martinson.
Foto: Andras Kralla

Tema sõnul oli 2018. aasta viljakas nii kaasatud investeeringute kui ka üleüldise kasvu mõttes. "Tehnoloogia valdkonna iduettevõtted panustavad üha selgemalt ja jõudsamalt Eesti majandusse. Ükski teine sektor ei näita võrdväärset kasvu," märkis ta.

Kuigi kaasatud investeeringute kogumaht oli rohkem kui 320 miljonit eurot, on Martinsoni sõnul näha trendi - suured iduettevõtted kasvasid veelgi suuremateks, ent varajase faasi rahastus kahanes.

"Sarnane trend on ilmne ka ülemaailmselt. Tehnoloogiasektor on kaldumas küpsete ettevõtete poole, mida on täna juba keeruline iduettevõteteks nimetada," lisas idufirmat LeapIN juhtiv Allan Martinson.

"Ootan huviga kas alanud aasta murrab selle trendi ja ehk näeme uusi värskeid iduettevõtteid senisest enam raha kaasamas ja müüki suurendamas," selgitas ta.

Alates 2010. aastast on välisinvesteeringute hulk Eesti idufirmadesse pidevalt kasvanud ning eelmisel aastal oli 96% investeeringutest tehtud väljastpoolt Eestit. Kokku investeeriti Eesti idufirmadesse eelmisel aastal pea 328 miljonit eurot. Uusi investeeringuid tehti kokku 30, mis teeb keskmiseks investeeringuks 10,9 miljonit eurot.

Suurima investeeringu sai Eesti idufirmadest mullu Taxify - 150 miljonit eurot, järgnesid Pipedrive ja Monese pea 52 miljoniga. Starship kogus mullu investoreilt 21,4 ja Realeyes 13,5 miljonit, ülejäänud rahakaasamised jäid alla kümne miljoni piiri.

Eelmise aasta lõpu seisuga töötab Eesti idufirmades 3763 inimest, mida on võrreldes 2017. aastaga 26% rohkem.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755