Autor: Mait Kraun • 21. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Huawei asutaja: ka valitsuse käsul me ei nuhiks

Huawei ei aitaks Hiinal USA järele nuhkida ka siis, kui kodumaa valitsus selleks ettevõttele käsu annab, ütles Huawei asutaja ja president Ren Zhengfei intervjuus CBS Newsile.
Huawei
Foto: Scanpix

„See ei ole absoluutselt võimalik,“ ütles Zhengfei. „Me ei osale kunagi spionaažis ja me ei lase ühelgi oma töötajal seda teha. Me ei installeeri ka tagauksi, mis võimaldaksid seda teha. Isegi siis, kui Hiina seadused käsiks meid.“

Ühendriikide ametnikud kardavad, et Hiina võib globaalset telekomifirmat kasutada selleks, et ameeriklaste järele nuhkida. Osalt aitaks seda teha 2017. aastal Hiinas vastu võetud seadus, mille kohaselt on Hiina ametnikel õigus rahvusliku julgeoleku kaalutlustel inimesi jälgida.

Aprillis hoiatas Pentagon, et Huawei mobiile ja modemeid võidakse kasutada ameeriklaste jälgimiseks, ning kõigis USA sõjaväebaasides asuvates poodides lõpetati ettevõtte seadmete müük.

USA valitsus on Huaweid süüdistanud ka Iraani sanktsioonide rikkumises, ärisaladuste varastamises T-Mobile’ilt ja palju muudki. Seoses sellega arreteeriti Zhengfei tütar ja Huawei finantsjuht Meng Wanzhou eelmise aasta detsembris Kanadas. Zhengfei ütles CBS Newsile, et tema tütre arreteerimine oli poliitiliselt motiveeritud.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kaalub ka Huawei toodete täielikku müügikeeldu USAs.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755