Autor: Indrek Kald • 21. veebruar 2019

Lähima valimispunkti leiab kaardirakendusest

Täna alanud riigikogu valimistel saab riigi pakutavast kaardirakendusest vaadata, kus asub inimese elukohale lähim valimisjaoskond ja millal seal hääletada saab.
Kaardirakendus asub aadressil valimised.rahvastikuregister.ee.
Foto: Indrek Kald

Eestis elavatele valijatele määrati valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis olid rahvastikuregistris 1. veebruari seisuga.

"Veebiaadressil valimised.rahvastikuregister.ee saab oma rahvastikuregistrisse kantud aadressi sisestades näha enda elukohajärgse valimisjaoskonna infot. See rakendus on valijale abiks nüüd juba teisi valimisi järjest," ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

Eelhääletamise ajal on võimalik hääletada ka teistes valimisjaoskondades peale oma elukohajärgse valimisjaoskonna. Seega sisestades eelhääletamise ajal enda asukoha aadressi, saab leida endale lähima jaoskonna.

Kaardirakenduse töötas eelmisteks kohalikeks valimisteks välja siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT). SMITi rahvastikuteenuste osakonna juhataja Ene Jürjeri sõnul võeti rakendus inimeste poolt hästi vastu.

"Eelmistel valimistel, kui kaardirakendus oli esmakordselt kasutusel, kasutati seda üle 73 000 korra. Rakenduse erinevad kaardikihid võimaldavad saada ülevaadet, kus hääletada, kui inimene soovib hääletada väljaspool elukohta või maakonnakeskuses või kui inimese aadress rahvastikuregistris on omavalitsuse täpsusega," lisas Jürjer.

Rakenduses on kirjas nii valimisjaoskonna aadress, lahtiolekuaeg kui ka see, kas jaoskonnas saab eelhääletada või on jaoskond lahti ainult valimispäeval. Samuti saab vaadata hääletamisruume kohalike omavalitsuste kaupa. Rakenduse ülal paremas nurgas on link ka eesti.ee portaalile, kust igaühel on võimalik vaadata temaga seotud valimisinfot.

Tänavustel riigikogu valimistel on hääleõiguslikke inimesi 958 600. Riigikogu valimised toimuvad 3. märtsil. E-hääletamine ja eelhääletamine maakonnakeskustes algavad 21. veebruaril ja eelhääletamine kõikides jaoskondades 25. veebruaril.

Elektrooniliselt saab hääletada aadressil valimised.ee ööpäevaringselt kuni 27. veebruari kella 18-ni. "Valija jaoks suuri muudatusi e-hääletamisel seekord ei ole, väiksema muudatusena saab kandidaadi nime otsida, lisaks kuvatakse avavaates erakondade nimekiri, millele klõpsates avanevad kandidaatide nimed," rääkis riigi valimisteenistuse juht Priit Vinkel.

Soovi korral võib interneti teel antud häält muuta, hääletades nimetatud ajavahemikul uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise päevadel valimisjaoskonnas. Valimispäeval, 3. märtsil häält muuta ei saa.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052