Autor: Indrek Kald • 22. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti robot teeb kaevanduses 3D-mõõtmisi

Eestis loodud mehitamata roomiksõiduk hakkas Estonia kaevanduses tegema maa-alustes inimese jaoks raskesti ligipääsetavates kohtades kolmemõõtmelisi mõõdistustöid.
Robotsõiduk maa all Estonia kaevanduses.
Foto: Milrem

Milremi robotsõidukiga Multiscope uuritakse maa-aluste tervikute seisukorda alal, mille peale plaanib Eesti Energia rajada regiooni ühe suurima päikeseelektrijaama.

"Eesti Energias kasutame nutikaid ja innovaatilisi lahendusi, et tootmine oleks efektiivsem, avaldaks keskkonnale minimaalselt mõju ning aitaks vältida tööohutusega seotud riske. Mehitamata sõiduk on hea lahendus uuringute läbiviimiseks kohas, kus inimese viibimine ei pruugi olla ohutu või on lausa keelatud," sõnas Eesti Energia arenduste projektidirektor Veljo Aleksandrov.

Tema sõnul on sõiduki töö olnud tulemuslik. "Käes on esimesed kolmemõõtmelised pildid ja muud vajalikud andmed, mis on olulised päikeseelektrijaama rajamiseks kaevanduse kohale," sõnas Aleksandrov.

Uuringu eesmärk on kontrollida tervikute seisukorda kamberplokis, kus kaevandamine lõppes kümme aastat tagasi. Kuna pärast kaevandamise lõppu eemaldatakse lae ülevalhoidmiseks mõeldud ankurtoestik, siis inimesed enam sinna alasse siseneda ei tohi.

Eesti Energia viib uuringut läbi koostöös inseneribürooga Steiger ja robootikaettevõttega Milrem Robotics.

Meie insenerid on juba mõnda aega tööd teinud tsiviilturule mõeldud robootikalahenduste kallal, kinnitas Milrem Roboticsi juht Kuldar Väärsi.

"Eelkõige on tähelepanu autonoomsel liikumisel keerulistes keskkondades. Multiscope on hea näide sellest, kuidas meie tehnoloogia aitab ka siin asendada inimest ohtlikes olukordades," sõnas ta.

Suletud kamberploki tingimusi uuritakse selliselt esmakordselt. Multiscope on varustatud 3D-skänneritega, mis kaardistavad kamberploki kolmemõõtmeliselt üles ning IP-kaameratega, mis salvestavad kamberploki tingimused pildis.

Pärast sensoritelt saadud suuremahuliste andmete töötlemist saadakse kamberplokist visuaalne 3D-pilt, mis näitab ära tugitervikute tegelikud mõõtmed. See on omakorda oluline sisend tugitervikute kandevõime analüüsimiseks.

Eesti Energia plaanib 2021. aastal avada Estonia kaevanduse alal regiooni ühe suurima päikeseelektrijaama, mis hakkaks aastas tootma umbes 3500 MWh taastuvelektrit. Selline kogus elektrit katab ära rohkem kui 1000 keskmise tarbimisega kodumajapidamise aastase elektrivajaduse.

Päikesepark hakkab peamiselt varustama Estonia kaevandust. Päikeseelektrijaama aluse ehitamiseks on kavas kasutada põlevkivi kaevandamise kõrvalsaadust lubjakivi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755