Autor: Indrek Kald • 5. märts 2019

Tehnopol: kasutage ära rohelise digiriigi mainet

Teaduspark Tehnopol kutsub rohevaldkonna idufirmasid üles esitama tooteid-teenuseid Kesk- ja Ida-Euroopa suurimale konkursile PowerUp!, kus eelneval neljal aastal on Eestit saatnud suur edu.
Mulluse võitja, Eesti idufirma Zubax Robotics esindaja Pavel Kirienko auhinda vastu võtmas.
Foto: Liisi Treier

Tehnopol Startup inkubaatori projektijuhi ja võistluse Eesti eestvedaja Heleri Holmi sõnul on Eesti ettevõtjad Euroopa rohevaldkonnas muljetavaldavalt esinenud. "Eesti ettevõtted on PowerUp! konkursilt kolmel korral koju tulnud peavõiduga ning ühel korral ka teise koha tiitliga," märkis ta.

Konkursil osalemine on tema sõnul olnud firmadele hüppelauaks säästva energia lahenduste arendamisel, esitlemisel ja turundamisel, ka on InnoEnergy viimase paari aasta jooksul mitmesse Eesti idufirmasse investeerinud.

"Edutee on ette käidud ja rohelise digiriigi maine saavutatud, järgmised tegijad ei tohiks kindlasti jätta nii head võimalust kasutamata," lisas Holm.

Lisaks 50 000eurosele auhinnarahale annab konkurss võimaluse esitleda enda ideid rahvusvahelisele investorite ja äripartnerite võrgustikule. Taotlusi saab esitada 11. märtsini.

Eestlaste esimene edulugu PowerUp!’il kuulub idufirmale Lainergy, kelle uudne ujuva elektrijaama idee tõi 2015. aastal saja osaleja seast koju võitja tiitli ning 10 000eurose auhinnaraha.

Mulluse konkursi võitja oli Tehnopol startup inkubaatoris tegutsev idufirma Zubax Robotics. Nende välja töötatud tehnoloogia, mis võimaldab oluliselt tõsta kosmosetööstuse energiatõhusust, tõusis esile enam kui 300 võistlusele esitatud idee seast ja tõi auhinnarahaks 30 000 eurot.

Rohetehnoloogia idufirmade konkursile on seekord eriti oodatud ideed, mis hõlmavad tooteid või teenuseid säästva energia, mobiilsuse, puhta õhu, kütte, ringmajanduse, targa linna ja teiste rohetehnoloogiate valdkonnas.

Konkursi peaauhind on 50 000 eurot. Lisaks on osalejatel võimalus pääseda InnoEnergy juhitud ärikiirendisse Highway, mis annab ligipääsu rahvusvahelisele äripartnerite võrgustikule ja kuni 150 000eurosele finantsinvesteeringule.

Kuna konkursi korraldajal, Euroopa säästva energia valdkonna eestvedajal EIT InnoEnergyl on võtmeroll 2018. aasta oktoobris Brüsselis käivitatud Clean Air Challenge´il (puhta õhu väljakutsel), antakse seekordsel lõppvõistlusel esmakordselt eriauhind idufirmale, kelle välja töötatud lahendus aitab kaasa õhusaaste ja sudu vähendamisele.

Taotluse esitamise vooru läbinud idufirmad kutsutakse osalema kohalikes bootcamp’ides, mida juhivad Euroopa tunnustatud ärimentorid. Need töötoad valmistavad osalejad ette nii kohalikuks finaaliks kui lõppvõistluseks, kus esitletakse ideid valdkonna ekspertidele ja investoritele.

Eesti finaal toimub 24. aprillil Pipedrive´is, sellele eelnevad bootcamp’id 17. ja 18. aprillil Tehnopolis. Eesti finaali võitja läheb edasi lõppvõistlusele, mis peetakse 21. mail Poolas Krakowis. Üritus toimub ühe Kesk- ja Ida-Euroopa tähtsama majanduskoverentsi Impact’19 raames.

EIT InnoEnergy koostööpartneriks Eestis on Tallinna Teaduspark Tehnopol. Ühisteks eesmärkideks on toetada Eesti energiavaldkonna innovaatiliste ettevõtete arengut ja jätkusuutlikkust. Tehnopol arendab rohetehnoloogia valdkonda aastast 2010 koostöös teadus- ja tööstuspargiga Pakri.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052