Autor: Indrek Kald • 7. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervise infosüsteem täna valitsuse istungi teemaks

Valitsus arutab täna tervise infosüsteemi põhimäärust, et viia see kooskõlla isikuandmete kaitse seaduse muudatustega.
Tervise- ja tööminister Riina Sikkut.
Foto: Raul Mee

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut teeb valitsusele ettepaneku muuta tervise infosüsteemi põhimäärust. Eelnõuga kavandatud muudatused on peamiselt tehnilised ning vajalikud põhimääruse kooskõlla viimiseks isikuandmete kaitse seaduse muudatustega.

Eelnõu kohaselt koosneb tervise infosüsteem keskandmekogust, meditsiiniliste ülesvõtete andmekogust ja andmelaost. Keskandmekogu koosneb erinevatest andmestikest (patsiendi esitatud andmestik, tervishoiuteenuse osutaja esitatud andmestik ja üleriigiline digiregistratuuri andmestik). Meditsiiniliste ülesvõtete andmekogu koosneb patsiendi meditsiinilistest ülesvõtetest ning andmeladu koosneb pseudonüümitud isikuandmetest, mis ei võimalda isiku tuvastamist ja mida saab kasutada näiteks statistika tegemiseks.

Seni kehtinud põhimääruses ei ole kirjeldatud infosüsteemis paiknevaid ja eristatavaid andmekogumeid. Edaspidi peab infosüsteemi ülesehitus olema põhimääruses välja toodud.

Praegu kehtivast põhimäärusest on välja jäetud tervishoiuteenuse osutamisega seotud andmete säilitamise tähtajad, mis on nüüd aga seaduses ette nähtud.

Andmete säilitamise reeglid määruse vastuvõtmisega ei muutu. Jätkuvalt säilitatakse andmeid tähtajatult ning mõnede erisustega. Näiteks meditsiinilisi ülesvõtteid säilitatakse 30 aastat. Välja arvatud hambaraviga seotud ülesvõtted, mida säilitatakse 15 aastat. Kiirabikaardi ning ravijärjekorra ja digiregistratuuriga seotud andmeid säilitatakse viis aastat.

Lisaks täiendatakse põhimäärust selguse huvides infosüsteemi rahastamise ja lõpetamise reeglitega. Rahastamise reeglid olid seni ette nähtud seaduses ja need ei muutu. Infosüsteemi rahastatakse jätkuvalt riigieelarvest Sotsiaalministeeriumi kaudu ning selle pidamise lõpetamine kuulub jätkuvalt valitsuse pädevusse.

Uuendatud määrus jõustub 15. märtsil.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755