Autor: Indrek Kald • 11. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti IT-firmad jätkavad tuuri Aasias

12 Eesti ettevõtte juhid - sealhulgas mitmed IT-firmadest - jätkavad sel nädalal oma Aasia-visiiti Filipiinidel, arendamaks koostööd e-riigi, piiriülese e-kaubanduse, targa linna lahenduste, e-piiriületuse, küberturvalisuse ja digitaliseerimise küsimustes.
Eesti delegatsioon kohtumisel Indoneesias.
Foto: Kaubanduskoda

4.-8. märtsi visiiti Indoneesiasse ja Vietnami juhtis välisministeeriumi asekantsler Andres Rundu, täna-homme toimuvat Filipiinide-külastust juhib suursaadik Väino Reinart. Visiidil on kaasas äridelegatsioon, et tugevdada ja luua uusi suhteid kohalike koostööpartneritega.

Aasia ringsõidul osaleb 12 Eesti ettevõtet: Ecomatic AS, GoSwift OÜ, Elcogen AS, Reach-U AS, RaulWalter OÜ, Admiral Markets AS, Haage Joogid OÜ, Farmi Dairy Ltd, PW Partners OÜ, Cybernetica AS, Aktors OÜ ja Positium OÜ.

Kaubandus-tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul otsivad Eesti ettevõtted aina enam uusi kasvavaid turge, kus kanda kinnitada. "Visiidi sihtriigid on kiire majanduskasvuga ning see loob mitmekülgseid võimalusi Eesti eksportivatele ettevõtetele," märkis ta. Täna on ettevõtjad harjunud mõtlema globaalselt ning ükski sihtturg ei ole liiga kaugel, lisas kaubanduskoja juht.

Eesti äridelegatsioon on Paltsi kinnitusel Vietnamis alates 2011. aastast kolmandat korda, samas viimane Indoneesia-visiit jääb seitsme aasta taha. "Kui esimest korda 2011. aastal Vietnamis käisime, oli see uus kogemus nii neile kui ka meile, kuid juba mõne aastaga kasvasid eksport ja import märgatavalt," kinnitas ta.

Välisministeeriumi teatel on Eesti ettevõtjate huvi välisturgude, sealhulgas Kagu-Aasia riikide vastu, aasta-aastalt tõusnud. "Seda näitab nii saatkondade poole pöörduvate päringute arv kui ka välisministeeriumi äridiplomaatia büroo ja kaubanduskoja koostöös tehtud küsitlused kaardistamaks huvi uute turgude vastu," ütles välisministeeriumi välismajanduse ja arengukoostööküsimuste asekantsler Andres Rundu.

"Vietnam on üks kõige kiirema majanduskasvuga riik kogu Aasias, mille turg omab suurt potentsiaali. Seetõttu on oma pilgud sinna suunanud ka Eesti ettevõtted, eelkõige IKT-sektor ja põllumajandusettevõtted. Samuti Indoneesia, mis koosneb paljudest väikesaartest ning mille rahvaarv on enam kui 260 miljonit, soovib edendada e-teenuseid ning siin oleks Eesti ettevõtjatel pakkuda erinevaid e-lahendusi teenuste kasutusele võtmiseks avalikus sektoris," lisas asekantsler.

Visiidil osaleva ASi Cybernetica juhatuse esimehe Oliver Väärtnõu sõnul on Indoneesia neile strateegilise tähtsusega. "Indoneesia on pikalt olnud üks meie peamisi ekspordipartnereid ning tegutseme regioonis aktiivselt edasi mitmel ärisuunal," sõnas ta. "Hindame kõrgelt Eesti kaubandus-tööstuskoja poolset tuge ja panust nii visiidi korraldamisse, kui nende rolli ärisuhete hoidmisel ja suurendamisel ettevõtjaile olulistes riikides," lisas Väärtnõu.

IT- ja rahandussektori esindajad kohtusid Vietnami peaministri büroo esimehe Mai Tien Dungiga, Hainoi linnapea Nguyen Duc Trungiga, IT-ministriga, asejustiitsministriga, Vietnami riigikohtu aseesimehe Nguyen Thuy Hieniga ja kohaliku kaubandus-tööstuskoja esindajatega. Lisaks toimus kohtumine Euroopa Liidu suursaadiku Bruno Angeletiga.

Indoneesias kohtuti rahandus- ja IT-ministeeriumides, Jakarta kuberneriga ning kohaliku kaubandus-tööstuskojaga. Mõlemas riigis toimusid kõigil päevil ka ärikohtumised kohalike ettevõtetega.

Filipiinidel kohtutakse täna-homme riigi sadamaorganisatsiooniga ja teiste valitsusasutustega ning kohalike ettevõtetega. Lisaks toimub Eesti suursaadiku Väino Reinarti ja peakonsuli Juan N. Peńa vastuvõtt.

Visiidi korraldab kaubandus-tööstuskoda koos välisministeeriumiga välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi vahenditest rahastatava arengukoostöö projekti raames.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755