Autor: Indrek Kald • 11. märts 2019

Enim vabu ametikohti info ja side alal

Nagu aasta varem, oli ka mullu neljandas kvartalis enim vabu ametikohti Eestis info ja side valdkonnas.
Neljandas kvartalis oli ligi 10 500 vaba ametikohta, enim IT ja side alal.
Foto: Meeli Küttim

Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim info ja side (3,0%) ning avaliku halduse ja riigikaitse tegevusalal (2,4%), madalaim kinnisvaraalases tegevuses (0,5%) ja mäetööstuses (0,2%). Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli neljandas kvartalis 1,8%, mis oli aasta varasemast 0,1 protsendipunkti väiksem.

Tule osalema! IT talentide aastakonverents "Leia ja hoia!" toimub 26. märtsil. Tutvu programmiga ja pane end kirja SIIN!

Statistikaameti andmetel oli Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides eelmise aasta neljandas kvartalis ligi 10 500 vaba ametikohta. Selline trend on püsinud 2017. aasta esimesest kvartalist.

Vabade ametikohtade arv oli samal tasemel 2017. aasta viimase kvartaliga, kuid 2018. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes vähenes vabade ametikohtade arv 8%.

Ametikohtade koguarv (vabad ja hõivatud ametikohad kokku) oli mullu viimases kvartalis 597 500, varasema kvartaliga võrreldes 0,5% vähem. Ametikohtade koguarvus on jätkuvalt suurim töötleva tööstuse (18%), kaubanduse (15%) ja hariduse (10%) tegevusala osatähtsus.

Lisaks on töötlev tööstus ja kaubandus Eesti suurimad tööpakkujad – neil tegevusaladel oli vabade ametikohtade arv IV kvartalis vastavalt 1747 ja 1756. Avaliku sektori vabad ametikohad moodustasid neljandas kvartalis kõikidest ametikohtadest 29%.

Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,2%) ning kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,1%). Riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes oli vabade ametikohtade määr 1,8% ning Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes 1,5%.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harju maakonnas (72%), sh Tallinnas (60%). Järgnesid Tartu maakond (9%), Ida-Viru (6%) ja Pärnu maakond (5%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju (2,1%) ja Rapla (2,1%) maakonnas ning madalaim Hiiu (0,4%), Põlva (0,5%) ja Võru (0,5%) maakonnas.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja töölt lahkunud töötajate arv kokku) oli eelmise aasta neljandas kvartalis ligi 100 200, mis jäi kolmanda kvartali ja 2017. aasta viimase kvartaliga samale tasemele. Kõigist töölt lahkunuist moodustasid tööandja algatusel lahkunud töötajad 10%.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052