Autor: Indrek Kald • 13. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL mures Hiina 5G-seadmete tagauste pärast

Europarlament väljendas muret seoses väidetega, et Hiina ettevõtete loodud 5G-seadmetes võivad olla nn tagauksed, mis võimaldavad tootjal ja ametivõimudel juurdepääsu ELi kodanike ja ettevõtjate elektroonilisele sidele.
Hiina Huawei on sattunud oma päritolu tõttu Euroopas ja USAs raskustesse.
Foto: Huawei

Eile vastu võetud resolutsioonis kutsuvad parlamendiliikmed üles astuma Euroopa Liidu tasandil samme, et reageerida julgeolekuohtudele, mis on seotud Hiina suureneva tehnoloogilise kohalolekuga ELis.

Parlamendiliikmed väljendasid samuti muret seoses kolmandatest riikidest pärit seadmete müüjatega, kes võivad kujutada endast ELi jaoks julgeolekuriski oma päritoluriigi seaduste tõttu, eriti pärast Hiina riigi julgeolekuseaduste jõustumist, millega kohustatakse kõiki kodanikke, ettevõtjaid ja muid üksusi tegema riigiga koostööd julgeoleku tagamiseks.

Parlamendiliikmed paluvad Euroopa Komisjonil ja liikmesriikidel koostada suunised küberohtude ja -nõrkuste maandamiseks 5G seadmete hankimisel. Euroopa võrgu ja infoturbe ametile (ENISA) tuleks anda piisavad volitused tagamaks, et 5G-tehnoloogia kasutuselevõtmine ELis vastab kõrgeimatele turvanõuetele.

"Hiina küberkaitseseaduse raamistik ning sellega kaasnevad piirangud ja mõjud Hiinas äritegemisele" - sellest saab kuuldas seminaril Kuidas Eesti tehnoloogiaettevõtted Hiina ja Jaapani turule saavad?. Sellel teemal räägib eestlane Mikk Raud. Uuri lähemalt ja pane end kirja SIIN!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755